Nokia protiv Applea – 3. runda

Spor između dva tehnološka giganta, kompanija Nokia i Apple, koji je buknuo krajem oktobra se nastavlja – Nokia je početkom ove nedelje podnela žalbu američkoj Komisiju za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission, ITC) u kojoj se navodi da je kompanija Apple prekšila pravo na korišćenje Nokijinih patenata „bukvalno u svim svojim telefonima, prenosivim muzičkim plejerima i računarima“.

U žalbi se navodi sedam patenata za koje Nokia tvrdi da ih je kompanija Apple zloupotrebila kako bi u svojim proizvodima napravila „ključne funkcije“ vezane za korisnički interfejs, kameru, antenu i tehnologije upravljanja energijom.

Dve kompanije se već nalaze u sporu od kraja oktobra ove godine kada je Nokia podnela tužbu protiv Applea u Okružnom sudu u američkoj saveznoj državi Delaver. U tužbi se tvrdi da je kompanija Apple nezakonito iskoristila 10 Nokijinih patenata koji se odnose na tehnologiju koja omogućava da se iPhone koristi za povezivanje s Internetom. Kompanija Apple je uzvratila tako što je polovinom decembra podnela protivtužbu, navodeći da je Nokia nezakonito koristila 13 njenih patenata.

Predstavnici Nokije su izjavili da se u slučaju najnovije tužbe radi o zaštiti razvoja ključnih tehologija u malim elektronskim uređajima, a da se u sporu pred sudom u Delaveru radi o pokušaju kompanije Apple da besplatno koristi patente i gradi svoje poslovanje na Nokijinim inovacijama.

|Search:Find More About Nokia protiv Applea – 3. runda|

[ad#ad-post1]

tnews