Televizori za prelazak u treću dimenziju

Oslanjajući se na glas koji prati najprofitabilniji film iz 2009. – Avatar, vodeći proizvođači televizora stavljaju velike uloge na 3D video tako što će ove godine pustiti u prodaju specijalne televizore visoke klase.

Trodimenzionalni televizori prikazani na prošlonedeljnom sajmu elektronike Consumer Electronics Show razlikovali su se u raznim detaljima, jer nema standarda, tako da se ne zna kako će tehnološke razlike između proizvoda različitih proizvođača uticati na kupce. Većina je svejedno imala i nešto zajedničko. Prvo je velika brzina osvežavanja ekrana (najčešče 240 Hz) neophodna da se prikaže puna 3D slika. Drugo je podrška za HDMI 1.4, poslednju generaciju multimedijskog interfejsa visoke definicije koji omogućava emitovanje ogromne količine podataka neophodnih za obradu i prikazivanje 3D slika. Treće je predajnik čiji signali služe da se prikaz slike sinhronizuje s 3D naočarima, četvrto su same naočare, a peto su cene – niko ih nije objavio.

Stakla naočara su napravljena tako da se ponašaju kao blende koje se naizmenično otvaraju i zatvaraju odgovarajućom frekvencijom (120 Hz za svako oko), kako bi gledaocu omogućile da odvojeno vidi slike namenjene levom i desnom oku. Pošto svako oko vidi slike namenjene njemu, ukupni utisak je trodimenzionalan. Uz televizor se dobijaju eventualno jedne (češće nijedne) 3D naočare pa se dodatno mora kupiti još nekoliko komada, za svakog ko hoće da gleda. Njihova cena će se kretati u rasponu od 100 do 300 dolara.

Što se tiče sadržaja koji će se gledati potrebno je nabaviti odgovarajući Blu-ray plejer (ili na primer PlayStation 3) i specijalne Blu-ray diskove koji su saglasni s tehnologijom datog televizora i naočara. Za sada je na raspolaganju samo jedan takav disk na kome je film Monsters and Aliens kompanije Dreamworks, objavljen prošle nedelje. Na TV programe moraće da se pričeka dok se pojavi dovoljna količina 3D sadržaja koji bi se emitovali kroz kablovske mreže. ESPN i Discovery su uspostavili partnerske veze sa Sonyjem kako bi kreirali takav sadržaj, ali neće početi da ga emituju pre 2011.

Uprkos svemu rečenom, proizvođači su uvereni da će potrošači pre ili kasnije prihvatiti 3D. Udruženje potrošačke elektronike (Consumer Electronics Association) procenjuje da će u 2010. biti prodato oko četiri miliona 3D televizora, većina u poslednjem tromesečju.

Opremljeni neobičnim naočarima posetici prošlonedeljnog CES-a tiskali su se zato na štandovima Sonyja, Panasonica, LG-a, Toshibe, Mitsubishija, Samsunga i drugih proizvođača, da bi stekli prve utiske.

Toshibin najistaknutiji proizvod bio je Cell TV, 3D televizor s ekranom od 165 cm (65 inča) povezan na internet i s maltene superkompjuterom u sebi. Slika se osvežava brzinom od 480 Hz, što postaje 240 Hz za svako oko kad radi kao 3D. Zahvaljujući tome čak i brzi kadrovi će se prikazivati s neverovatnom jasnoćom. Televizor ima i predajnik koji sinhronizuje osvežavanje ekrana i 3D naočare s aktivnom blendom (active-shutter glasses). Povrh svega toga, Toshiba kaže da će Cell TV sadržati softver koji standardni TV program prebacuje u 3D oblik.

Samsung je prikazao izuzetno tanke 3D televizore, debele svega 7,5 milimetara, među kojima se posebno izdvajaju oni iz serije 9000. Osvežavaju sliku brzinom od 240 Hz, ekrani su im u opsegu od 48 do 165 cm (19–65 inča) i takođe mogu da pretvaraju 2D video u 3D u realnom vremenu. Uz svaki ide i daljinski upravljač s ekranom od 7,6 cm (3 inča) osetljivim na dodir, koji služi i kao sekundrani TV ekran na kome se može gledati TV program dok se na velikom ekranu prikazuje 3D film. Samsung najavljuje da će seriju 9000 pratiti i mrežna prodavnica s igricama i drugim zanimljivostima.

Ni LG nije bio stidljiv u pogledu 3D televizora. Njegovi HD televizori serije Infinia koji osvežavaju sliku sa 240 Hz (među njima je i model s dijagonalom od 183 cm – 72 inča) koriste najnoviju i najsvetliju tehnologiju pozadinskog osvetljavanja nazvanu Full LED Slim. Ovo bi mogao biti važan detalj, jer slika mora biti izuzetno svetla da bi se gledao 3D, pošto je brzina osvežavanja velika. To znači da možda neće morati da se gleda u pećinski tamnoj sobi.

Sonyjevu seriju Bravia LX900 sačinjavaju njegovi prvi komercijalni 3D televizori koji koriste ekran sa sekvencijalnim prikazivanjem slika (frame-sequential display) i naočare s aktivnom blendom. Sonyjeva tehnologija osvežavanja slike brzinom od 240 Hz navodno smanjuje mešanje slika sa 3D sadržajem namenjenih levom i desnom oku, a tehnologija za digitalnu video obradu Bravia Engine 3 koristi unapređene algoritme koji smanjuju šum, poboljšavaju detalje slike i optimizuju kontrast tako da scene izgledaju oštre i živopisne. Na raspolagnju će biti modeli od 101,5 cm (40 inča), 117 cm (46 inča), 132 cm (52 inča) i 152,5 cm (60 inča).

Panasonic (Matsushita Electric) obećava da njegov TC-PVT25 neće sadržati nikakva kompromisna rešenja u pogledu HD kvaliteta, čak i kad se radi o 3D materijalu. Njihov plazma televizor od 165 cm (65 inča) s 240 Hz sačuvaće svih 1920 x 1080 (1080p) piksela za svako oko – ukoliko se na njega priključi prava vrsta Blu-ray plejera s odgovarajućim 3D diskom. Uz televizor će se dobijati i 3D naočare.

Mitsubishijevi televizori „spremni za 3D“ (3D Ready) već su na tržitu, ali to nije nimalo čudno, jer rade sa 120 Hz i po svoj prilici nemaju 3D prikaz kakvim se mogu pohvaliti ranije navedeni modeli. Model WD-82837 s ekranom od 208 cm (82 inča) košta 4200 dolara i opremljen je tehnologijom koja poboljšava potiskivanje šuma, oštrinu slike i senke.

Sharp je prikazao tri televizora s različitim dimenzijama ekrana i novom tehnologijom Quad Pixel koja pored plavih, zelenih i crvenih piksela ima i žute, što značajno unapređuje kvalitet slike.

Za kraj dodajmo još i to da je američki proizvođač Vizio predstavio 3D televizor serije XVT Pro sa ekranom od 183 cm (72 inča) koji radi sa 480 Hz i umesto HDMI kablova koristi bežičnu vezu. (M.V.)

|Search:Find More About Televizori za prelazak u treću dimenziju|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv