Intel prekinuo razvoj procesora Larrabee

INTEL JE SREDINOM OVE NEDELJE SAOPŠTIO da je odustao od razvoja svog grafičkog procesora Larrabee, mada će pojedini njegovi elementi biti iskorišćeni u razvoju narednih serverskih procesora i procesora namenjenih prenosivim računarima.

Najnovije saopštenje je okončalo spekulacije o sudbini prvog Intelovog grafičkog procesora, nakon što je kompanija prošle godine saopštila da neće uspeti da ispuni najavljeni rok i predstavi procesor tokom 2010. godine.

Fokus procesora Larrabee je bio na programabilnoj arhitekturi za grafiku i izračunavanje, rekao je predstavnik Intela Bil Kirkos. Umesto toga, tehnologija koja je trebalo da bude iskorišćena kod grafičkih kartica, biće primenjena kod budućih serverskih višejezgarnih procesora i procesora za prenosive računare, dodao je Kirkos.

Pojedini delovi procesora Larrabee će se prvo pojaviti kod serverskih procesora, saopštio je Intel. Kompanija će na konferenciji Information Security 2010, koja se od 30. maja do 3. juna održava u Hamburgu, prikazati predstojeću grupu proizvoda, izvedenih iz procesora Larrabee, koji su namenjeni segmentu koji zahteva računarstvo visokih performansi

Pojedine karakteristike procesora Larrabee neće odlikovati narednu generaciju procesora Core namenjenih prenosivim računarima. Ti procesori, koji će biti predstavljeni sledeće godine, pripadaće procesorskoj arhitekturi Sandy Bridge i biće proizvedeni 22-nanometarskim proizvodnim procesom. Vremenom će tehnologija Larrabee stići i do prenosivih računara, navodi se u Intelovom saopštenju. Zvaničnici Intela su ranije najavljivali da će mogućnosti procesora Larrabee biti iskorišćene kod grafičkih jezgara koja će biti integrisana u sistemske procesore.

U ranijim prilikama, procesor Larrabee je opisivan kao visoko paralelan višejezgarni x86 procesor namenjen obradi grafike i zahtevnim računarskim operacijama. On je trebalo da postane Intelov adut u nadmetanju s kompanijama Nvidia i AMD, koje nude zasebne grafičke procesore namenjene segmentu računarstva visokih performansi.

Intel je planirao da procesor Larrabee počne da prodaje ove godine, ali je krajem prošle godine predstavljanje procesora odloženo zbog kašnjenja u njegovom razvoju.

„Nećemo izaći na tržište sa zasebnim grafičkim proizvodom, bar ne u skorije vreme“, napisao je Kirkos u virtuelnom dnevniku na Intelovoj Web lokaciji. Kompanija će umesto toga elemente ovog procesora iskoristiti kod višejezgarnih procesora koji mogu da izvršavaju paralelne programe u okruženju računarstva visokih performansi.

Intel je početkom ovog meseca najavio da će sledeće godine predstaviti naslednika svog šestojezgarnog procesora Nehalem-EX, koji će imati više jezgara i raditi na višoj frekvenciji. Novi procesori, poznati pod radnim imenom Westmere-EX, namenjeni su serverima s četiri i više procesorskih podnožja. Kompanija takođe razvija i eksprimentalni 48-jezgarni x86 procesor sa mrežastim dizajnom, ali nije objavila planove za njegovo predstavljanje.

Intel ne okreće leđa grafici za personalne računare, kaže Bil Kirkos. Kompanija namerava da razvije multimedijske mogućnosti unutar procesora, s obzirom na ogroman broj pregledanog mrežnog video sadržaja, kao i na to da korisnici sve brže prelaze na multimedijski sadržaj visoke definicije.

„Fokusirani smo na grafičke procesore i smatramo da su video visoke definicije i mobilno računarstvo najvažnije oblasti za dalji razvoj. Kompanija zato odvaja sve više sredstava i unapređuje stručnost zaposlenih kako bi razvila integrisanu grafiku i multimedijalnu tehnologiju“, dodaje Kirkos. (M.S.)

|Search:Find More About Intel prekinuo razvoj procesora Larrabee|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv