Evropska mrežna biblioteka se vratila, ali kao beta

Evropska mrežna biblioteka Europeana (www.europeana.eu) koja se srušila istog dana kad je otvorena, sada ponovo radi – samo što ovoga puta na njenoj naslovnoj strani stoji narandžasta oznaka „beta“.

Europeana.eu je postavljena na mrežu 20. novembra, o čemu smo već pisali u MikroVestima, i odmah potom se zakočila, jer je deset miliona posetilaca na sat bio previše veliki teret za njene servere projektovane za manje od trećine tog broja.

„Europeana sada ponovo radi pošto je prethodno prošla niz testova“, izjavio je predstavnik Evropske komisije na konferenciji za novinare održanoj u utorak 23. decembra u Briselu. „Kapacitet servera je učetvorostručen, a po potrebi se može i dodatno povećati ukoliko u vreme najveće posete broj posetilaca premaši deset miliona na sat.“

Europeana nije jedini korisnik oznake beta kao znaka kojim posetiocima signalizira manja očekivanja u pogledu pouzdanosti. Yahoo Pipes i Google Gmail imali su takvu oznaku mesecima, čak godinama, čime su diskretno upozoravali da su njihove usluge u fazi beta, što je termin koji softverska industrija koristi da ukaže da se radi o programu koji je funkcionalno kompletan, ali se još testira kako bi se uočile i ispravile eventualne greške.

Da bi se dodatno umanjila očekivanja posetilaca na naslovnoj strani još piše: \”Europeana testira novi hardver. Lokacija je prema tome otvorena za korišćenje, ali doživljaj možda neće biti optimalan u ovoj fazi ispitivanja, npr. broj posetilaca će biti ograničen u vreme najveće posete.\”

Kada administratori budu zadovoljni performansama lokacije povećaće se dozvoljeni broj posetilaca i količina ponuđenih sadržaja. Očekuje se da će do februara biti dodati novi materijali, tako da će Europeana tada biti još zanimljivija nego danas.

Na ovoj lokaciji nalaze se digitalizovane verzije kulturnog blaga i istorijskih dokumenata, audio i video arhiva evropskih biblioteka i muzeja.

|Search:Find More About Evropska mrežna biblioteka se vratila, ali kao beta|

[ad#ad-post1]

tnews