„Zakrpljeni“ podmorski kabl se ponovo prekinuo

Napori da se ponovo uspostave normalne komunikacije između Evrope i Azije pretrpeli su dodatni udarac nakon što se važan pomorski kabl prekinuo po drugi put, ovaj put na još većoj dubini.

Inženjeri kompanije France Télécom su 25. decembra završili popravku kabla SeaMeWe 4, a onda se kabl ponovo prekinuo na drugom mestu, ovog puta 388 kilometara od egipatske obale i grada Aleksandrije, saopšteno je u ponedeljak 29. decembra.

Servisni brod „Raymond Croz“ koji je upravo završio poravku prvog prekida, krenuo je prema Siciliji da bi podigao komad kabla koji je prekinut na dubini od preko 3000 metara.

Očekuje se da će brod stići na mesto najnovijeg incidenta 31. decembra i da popravke neće biti završene pre 4. ili 5. januara, što je deset dana kasnije nego što je u početku očekivano.

SeaMeWe 4 je jedan od četiri podmorska kabla koji su prekinuti 19. decembra, što je poremetilo telefonski i Internet saobraćaj između Evrope i nekoliko zemalja u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, uključujući Egipat, Indiju i Singapur.

Većina saobraćaja je preusmerena na veze preko Pacifika i severne Amerike, ali je to svejedno usporilo veze iz Evrope i Azije i dodatno opteretilo kablove korišćene za preusmeravanje.

France Télécom, deo konzorcijuma koji upravlja Sea Me We kablovima, saopštio je da kabl SeaMeWe 4 ima prioritet, ali ništa nije rečeno o sudbini kabla SeaMeWe 3 koji takođe treba popraviti.

Kompanija Reliance Globalcom koja upravlja kablovima Flag Telecom Europe-Asia i Go-1, takođe presečenim 19. decembra, saopštila je da će njeni kablovi biti popravljeni u ponedeljak.

Kao mogući uzroci prvih prekida navode se ribarske mreže, brodsko sidro ili podmorski zemljotres. Dubina mora između Sicilije i Tunisa je svega nekoliko stotina metara i u tom delu je i ranije bilo zemljotresa. Poslednji incident pre ovog desio se 1400 kilometara od obale Egipta, a uzrok je po svoj prilici bio ili zemljotres ili odronjavanje.

Ovi incidenti ukazuju na to koliko su krhki podvodni kablovi preko kojih se odvija telefonski i Internet saobraćaj između kontinenata, na rastojanjima dugim nekoliko hiljada kilometara. Kablovi Flag i SeaMeWe su bili presečeni i u februaru ove godine.

Kabl SeaMeWe 4 se proteže od Marseja do Singapura i povezuje Egipat, Saudijsku Arabiju, Indiju i nekoliko drugih zemalja. Kabl Flag Europe-Asia ide od Velike Britanije do Japana.

|Search:Find More About „Zakrpljeni“ podmorski kabl se ponovo prekinuo|

[ad#ad-post1]

tnews