Acer razvija svoj model Windows Home Servera

Tajvanska kompanija Acer saopštila je na sajmu potrošačke elektronike CES, koji je od 8. do. 11. januara održan u Las Vegasu da će uskoro predstaviti svoj model servera namenjen kućnim korisnicima, na kome će se koristiti Microsoftov operativni sistem Windows Home Server.

Radi se o modeli Aspire EasyStore Home Server koji će biti zasnovan na Intelovom energetski efikasnom procesoru Atom 230 i moći će da sadrži do 4 SATA čvrsta diska. Pored Acera svoje modele kućnih servera su na CES-u najavila još dva tajvanska proizvođača, kompanije Shuttle Computer Group i Via Technologies, a nedelju dana ranije i kompanija Hewlett-Packard je najavila svoje nove servere iz serije MediaSmart, modele EX485 i EX487 koji su namenjeni za automatsko snimanje rezervnih kopija podataka na PC računarima i Macintoshima.

Kućni serveri koji rade pod Windows Home Serverom predstavljeni su pre približno godinu dana i do sada je, prema podacima kompanije IDC, prodato oko 80.000 tih sistema. Budući da je sve više domaćinstava sa više od jednog računara, IDC-ovi analitičari očekuju da će u narednom periodu prodaja tih sistema zabeležiti visoke stope rasta. Doduše, pojedini analitičari upozoravaju da bi aktuelna ekonomska kriza mogla da navede korisnike da se okrenu mrežnim skladišnim sistemima (Network-Attached Storage, NAS), koji su jeftiniji od kućnih servera.

Predstavnici Acera su najavili da će se EasyStore u martu pojaviti u Velikoj Britaniji, Japanu i Tajvanu, dok datum pojavljivanja u SAD još uvek nije određen.

Kompanija Acer, treći po veličini svetski proizvođač računara (iza HP-a i Della) je prisutna i na tržištu NAS sistema na kome prodaje, takođe pod imenom EasyStore, uređaje kapaciteta 2 TB.

NAS sistemi nude veliki kapacitet za čuvanje podataka po nižoj ceni nego sistemi sa Windows Home Serverom, ali uz slabije mogućnosti za upravljanje i automatizovano snimanje podataka.

|Search:Find More About Acer razvija svoj model Windows Home Servera|

[ad#ad-post1]

tnews