Toshiba predstavlja novi punjač za DMFC baterije

Kompanija Toshiba je krajem prošle nedelje saopštila da će u martu predstaviti punjač za gorivne ćelije koje direktno koriste metanol (Direct Methanol Fuel Cell, DMFC). Takođe, u planu je komercijalizacija baterijskih punjenja za mobilne telefone i prenosive računare u drugoj polovini godine.

Električna energija u gorivnim ćelijama se proizvodi hemijskom reakcijom između metanola, vode i vazduha. Jedini nusproizvodi su manja količina vodene pare i ugljen dioksida, pa se nova tehnologija smatra „zelenijom“ od standardnih baterija. Druga prednost je mogućnost dopune jednostavnom zamenom spremišta sa metanolom za svega par sekundi.

Toshiba i druge japanske kompanije rade na razvoju gorivnih ćelija više godina. Toshiba je u više navrata najavljivala prve proizvode zasnovane na novoj tehnologiji, ali izgleda da će ovog puta ti proizvodi biti predstavljeni u roku.

Na izložbi Ceatec Japan koja je održana u septembru prošle godine, Toshiba je prikazala prototip mobilnog telefona sa DMFC baterijom, razvijen u saradnji sa japanskim operaterom mobilne telefonije kompanijom KDDI, i najavila da će se on pojaviti u prodaji do kraja ove godine. Ipak, govora o ovom proizvodu više nije bilo, a na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronic Show (CES) koji je od 8. do 11. januara održan u Las Vegasu, Toshiba se okrenula novim prototipovima.

Prema najavama Toshibinih predstavnika, punjač za baterije treba da očekujemo u naredna dva meseca. Na žalost, više podataka o njemu nije poznato, kao ni da li je namenjen određenom modelu mobilnog telefona ili se radi o punjaču opšte namene.

|Search:Find More About Toshiba predstavlja novi punjač za DMFC baterije|

[ad#ad-post1]

tnews