Intel objavio imena pobednika takmičenja Intel Business Challenge Europe 2012

Negovanje preduzetničkog duha ključno je za evropsku konkurentnost i kreiranje novih radnih mesta, posebno ako uzmemo u obzir stopu nezaposlenosti među mladima

 

SOPOT, 26. septembar 2012 – Kompanija Intel objavila je danas imena pobednika takmičenja Intel Business Challenge Europe 2012, takmičenja u osmišljavanju tehnološkog poslovnog plana koje objedinjuje najbolje evropske studente i diplomce iz oblasti preduzetništva. Takmičenje koje se održava uporedo sa forumom European Forum for New Ideas (EFNI), koji objedinjuje političare, akademike i poslovne lidere, ima za cilj da oblikuje narednu generaciju preduzetnika i pothranjuje kulturu inovacija kroz identifikovanje i negovanje talentovanih mladih ljudi koji poseduju strast potrebnu da dobra ideja bude pretvorena u realnost.

Petoro pobednika nagrađeno je sa 50.000 dolara, koliko iznosi ukupan fond nagrada, koje su im dodelili Jerzy Buzek, bivši predsednik Evropskog parlamenta i Christian Morales, potpredsednik i generalni direktor kompanije Intel za EMEA region, i predstavljaće Evropu u finalnom takmičenju Intel Global Challenge 2012 koje će biti održano na Univerzitetu Berkli u novembru 2012.

Prva nagrada u iznosu od 25.000 dolara dodeljena je timu Biosyntia iz Danske za rad koji pomaže proizvođačima hemijskih sredstava da pređu na biohemijske metode koje smanjuju ukupne troškove i emisiju CO2. Tim Imagga iz Bugarske osvojio je drugu nagradu u iznosu od 15.000 dolara za razvoj serije proizvoda koji automatizuju obradu slika u cloudu. Treće plasirani sa nagradom od 5.000 dolara bio je tim Black Silicon Solar iz Švedske za nanotehnološki proizvodni sistem za solarne ćelije koji bi mogao, u narednim godinama, učiniti troškove solarne energije konkurentnim u odnosu na fosilna goriva i tim IRSee iz Danske za infracrveni hemijski sistem analize. Tim SmartSwitch iz Francuske primio je nagradu investitora za bežični prekidač za čiji rad nije potrebna baterija i koji pokreće toplota tela.

“Inovacije su osnova 21. veka i od vitalnog je značaja pronalaženje novih načina pokretanja duha preduzetništva,” izjavio je Christian Morales, potpredsednik i generalni direktor kompanije Intel za oblast Evrope, Bliskog istoka i Afrike. “Sedmu godinu zaredom, takmičenje Intel Business Challenge Europe pokazuje da saradnja sa nevladinim organizacijama, akademijama i vladama širom Evrope može da pokrene preduzetništvo i usmeri mlade ljude kako bi postali inovatori i kreatori radnih mesta.”

Pobednički timovi izabrani su između prvobitnih 4.000 prijava za takmičenje i borili su se na više od 20 nacionalnih takmičenja koja su obuhvatila 20.000 studenata iz Evrope i Izraela.

Takmičenje Intel Business Challenge Europe organizovano je u saradnji sa organizacijama Junior-Achievement-Young Enterprise i Investin. Ovogodišnji pobednici takmičiće se protiv US i APAC finalista na takmičenju Intel® Global Challenge na Univerzitetu Berkli, koji se nalazi u okviru svetske tehnološke centrale, Silikonske doline. Pored nagrada i mesta među globalnim finalistima, takmičari će dobiti priliku da se upoznaju sa najprestižnijim investitorima iz Silikonske doline.

—-

Za urednike

Forografije sa takmičenja Intel Business Challenge Europe 2012 dostupne su na: http://www.facebook.com/IntelBusinessChallengeEurope

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

 

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster