Pikoćelije i satelitska tehnologija odnose GSM na more

Pokrivenost planete globalnim sistemom za mobilne komunikacije (GSM), proširuje se na brodove za krstarenje, feribote i trgovačke brodove zahvaljujući pikoćelijskim baznim stanicama i satelitskoj tehnologiji, poručila je britanska kompanija ip.access.

Ip.access je u ponedeljak 2. februara objavio da je sklopio ugovor sa irskom kompanijom Blue Ocean Wireless – globalnim bežičnim operatorom specijalizovanim za sektor trgovačke mornarice čiji brodovi plove morima i okeanima. Kompanija će koristiti pikoćeliju nanoGSM koju proizvodi ip.access da bi omogućila bežično telefoniranje na trgovačkim brodovima.

Pikoćelija (kompletna GSM bazna stanica veličine knjige) instalirana na brodu povezana je na Remote Gateway koji pretvara poziv s mobilnog telefona u uskopojasni IP signal signal za prenos preko satelitske mreže.

„To znači da sada vaš mobilni telefon radi, a ranije nije mogao. Prema tome, umesto da koristite brodski telefon možete da upotrebite svoj“, rekao je direktor ip.accessa, Stiven Malinson, dodajući da trenutno pregovaraju i s kompanijama koje će pikoćelije montirati na brodovima za krstarenje i feribotima.

Pikoćelije su se tradicionalno koristile da poboljšaju pokrivanje u velikim poslovnim zgradama, ali se sada koriste i u drugim oblastima, uključujući brodove i avione, kaže Malinson.

Sam proizvod u međuvremenu evoluira. Aktuelna verzija pikoćelije nanoGSM podržava tehnologije GSM, GPRS i EDGE, a uskoro će joj se dodati podrška za brže mreže. Kompanija će o svojim najnovijim proizvodima govoriti na predstojećem kongresu Mobile World koji će se od 16. do 19. februara održati u Barceloni.

|Search:Find More About Pikoćelije i satelitska tehnologija odnose GSM na more|

[ad#ad-post1]

tnews