HP pomaže automobilskoj industriji da smanji otpad

BEOGRAD, 13. februar 2013. — Kompanija HP će omogućiti da 34 vodeća proizvođača automobila eliminišu štetne supstance iz lanca snabdevanja tako što će narednih 5 godina hostovati International Material Data System (IMDS).

IMDS je deljeni servis koji omogućava da vodeći proizvođači automobila, kao i preko 100.000 kompanija iz lanca snabdevanja, ispune zakonske propise vezane za opasne supstance. Sa više od 40 miliona specifikacija svih supstanci uključenih u proces proizvodnje, IMDS sprečava upotrebu teških metala, kao što su kadmijum, olovo, živa i heksavalentni hrom.

HP Enterprise Services će nastaviti da razvija, održava i hostuje IMDS globalnu bazu podataka, prvobitno pokrenutu kao reakciju na direktivu Evropske unije o vozilima na kraju životnog veka. Cilj ove direktive je smanjenje otpada, a IMDS je usvojen kao globalni standard za izveštavanje o sadržaju materijala koje upotrebljava automobilska industrija.

U međuvremenu, originalnim sponzorima platforme (BMW, Daimler, Ford, Opel, Porsche, Volvo i VW), pridružili su se i proizvođači opreme kako se primena direktive širi. Krajnji cilj je da se do 2015. godine obezbedi da se 95 odsto mase vozila može reciklirati.

“Automobilska industrija mora da se prilagođava zakonskim propisima koji se stalno menjaju, odnosno mora da povećava obim recikliranja starih vozila”, rekao je Oliver Bahns, globalni direktor, Automotive and Aerospace, HP. “HP već 12 godina blisko sarađuje sa ovom industrijom kako bi IMDS pružao jasne informacije o upotrebljenim materijalima u svim komponentama vozila, u svakoj fazi lanca snabdevanja.”

O HP-u

HP stvara nove mogućnosti da bi tehnologija ostvarila značajan uticaj na ljude, preduzeća, države i društvo. Kao najveća tehnološka kompanija na svetu, HP objedinjuje ponudu koja obuhvata rešenja za štampu, personalne računare, softver, usluge i IT infrastrukturu radi rešavanja korisničkih problema. Više informacija o kompaniji HP (NYSE: HPQ) potražite na www.hp.com.

newsmaster