Počelo najzanimljivije naučno takmičenje za srednjoškolce – Lančana reakcija

UČENICI POKRENULI “LANČANU REAKCIJU” U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE

 

Beograd, 10. april 2013. – Obrazovni portal Chemgeneration.com, osnovan na inicijativu kompanije BASF 2011. godine kako bi promovisao hemiju i nauku uopšte, pokrenuo je jedno od najzanimljivijih naučnih takmičenja za srednjoškolce – Lančana reakcija. Svi učenici srednjih škola pozvani su da se zajedno sa svojim profesorima uključe u kreativno eksperimentisanje koje će se tokom proleća održati u Srbiji, Češkoj i Rumuniji, a u jesen u još sedam zemalja Centralne Evrope. Ideja takmičenja je da se mladi ljudi, kroz uzbudljiv zadatak pravljenja mašine “Lančane reakcije” koju pokreću serije fizičkih i hemijskih reakcija, približe prirodnim naukama i prepoznaju ulogu koju one imaju u našem svakodnevnom životu.

Naučno takmičenje “Lančana reakcija” zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, jer đaci moraju da iskoriste znanje koje su stekli u školi kako bi napravili jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu. Za izgradnju mašine, učenici mogu da iskoriste bilo koji predmet koji svakodnevno koriste i da, samim tim, uvide i važnost recikliranja. Štaviše, video-zapisi koji pokazuju spektakularne eksperimente dostupni su na veb-sajtu Chemgeneration.com, gde učenici mogu da prikupe ideje o jednostavnim i bezbednim fizičkim i hemijskim reakcijama koje mogu ubaciti u svoju mašinu pod nadzorom vođe tima – nastavnika hemije.

 

Ovo posebno takmičenje organizuje kompanija BASF Srbija, koja je posvećena naučnom obrazovanju mladih generacija, uz podršku Centra za promociju nauke i Hemijskog fakulteta u Beogradu. Zajednički cilj je želja da se poveća interesovanje za nauku, naročito hemiju.

 

„Svake godine pokušavamo da pokrenemo zanimljive obrazovne kampanje koje imaju ulogu da srednjoškolcima prenesu našu ključnu poruku: Hemija je kul. Prošle godine smo bili u virtuelnom svetu, gde smo doprli do više od 50.000 mladih ljudi zahvaljujući našoj edukativnoj igrici “Future City” (Grad budućnosti), a ove godine smo odlučili da pokrenemo naučno takmičenje ′Lančana reakcija′,” rekao je Filip Dvorak, šef komunikacija i odnosa s vladom pri BASF Centralna Evropa. „Takmičenje je namenjeno učenicima srednjih škola, koji će imati priliku da na zabavan način uče o poreklu fizičkih i hemijskih reakcija na koje nailaze u svakodnevnom životu. U stvari, mogu čak i da ih kopiraju i da se time transformišu u male naučnike tokom ovog događaja, što za njih može predstavljati važnu avanturu”.

 

Timovi se prijavljuju za takmičenje slanjem video-zapisa koji pokazuje kako njihova mašina “Lančane reakcije” radi, a više informacija o takmičenju mogu dobiti na sajtu Chemgeneration.com ili na Facebook strani ChemgenerationSrbija. Odluku o pobedniku donosi profesionalni žiri koji se sastoji od nastavnika hemije i fizike, kao i stručnih inženjera. Takođe, javnost može glasati za najuzbudljiviji ili čak, najsmešniji video-zapis. Svaki član učeničkog tima, nastavnik hemije koji ih nadgleda i škola tima koja napravi najbolju mašinu po mišljenju žirija, dobiće vredne nagrade.

 

 

Više detalja i registracija:   http://www.chemgeneration.com/rs/chainreaction/

Pres prostorija:   http://www.chemgeneration.com/rs/pres-prostorija.html

 

O CHEMGENERATION.COM veb-sajtu

Obrazovni veb-sajt CHEMGENERATION.COM, osnovan 2011. godine na inicijativu kompanije BASF, prikazuje istoriju ove naučne discipline, rezultate i uticaj na razvoj civilizacije na spektakularan i zabavan način. Glavni ciljevi veb-sajta su buđenje interesa mladih za nauku i predstavljanje uloge koju hemija ima u našem svetu, uključujući i njene važne zadatke u vezi sa budućnošću čovečanstva i održivim razvojem.

 

O kompaniji BASF

BASF je vodeća svetska hemijska kompanija: The Chemical Company. Nudi širok asortiman proizvoda od hemikalija, plastičnih masa, proizvoda za poboljšanje performansi, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura do nafte i gasa. Ujedinjujemo ekonomski uspeh, društvenu odgovornost i zaštitu okoline. Kroz nauku i inovacije, omogućuili smo našim klijentima iz gotovo svih industrija da ispune sadašnje i buduće potrebe društva. Naši proizvodi i sistemska rešenja doprinose očuvanju resursa, osiguravaju zdrave namirnice i poboljšavaju kvalitet života. Naš korporativni cilj sažeto prikazuje naš doprinos: Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kompanija BASF je 2012. ostvarila prodaju u vrednosti od oko 72,1 milijardi evra, a krajem godine  kompanija je imala oko 110,000 zaposlenih. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Dodatne informacije o kompanija BASF možete pronaći na Internetu na veb stranici: www.basf.com.

 

BASF u Srbiji

Preko svog predstavništva u Beogradu, kompanija BASF je u Srbiji prisutna više od 20 godina. Osnivač firme BASF Srbija d.o.o. je BASF SE iz Nemačke sa 100% osnivačkog udela. Sa 32 zaposlenih, BASF Srbija d.o.o. ima za cilj da na lokalnom tržištu realizuje osnovnu ideju koncerna BASF – da putem neprekidnih inovacija i proizvoda visokog kvaliteta, koji kupcima pomažu da budu uspešni u svojim branšama i rade na poboljšanju životnog kvaliteta, bude vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata oblasti hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje i sredstva za zaštitu bilja, a plasira se na tržišta Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predstavništvo se nalazi u Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, kontakt-telefon 011/30-93-400, www.basf.rs.

newsmaster