Kaspersky Lab istraživanje: 57 odsto kompanija ne kontroliše koje aplikacije koriste zaposleni

Ograničavanje pokretanja aplikacija pojačava bezbednost korporativnih radnih stanica i efikasnost zaposlenih. Međutim, prema istraživanju koje je uradila kompanija Kapsersky Lab u saradnji sa kompanijom B2B International u novembru 2012. godine, ustanovljeno je da 57 odsto kompanija ne koristi nikakve specijalizovane alatke za kontrolu pokretanja aplikacija.

Sajber kriminalci imaju puno trikova u rukavu koje koriste kako bi zarazili sistem. Virusi su prerušeni u popularne aplikacije, na primer, tako da kada zaposleni pokuša da pokrene aplikaciju, cela infrastruktura biva ugrožena. Kako bi sprečili ovakve incidente, kompanije moraju da razviju i primene pravila bezbednosti koja se tiču instalacije i pokretanja aplikacija; međutim, nisu se sve kompanije tome posvetile. Prema istraživanju, većina kompanija nema način na koji kontroliše aplikacije i 17 odsto kompanija čak nisu ni zainteresovane za korišćenje novih tehnologija za kontrolu aplikacija ili pak, nisu ni svesne da postoje.

Slična je priča i sa povezivanjem eksternih uređaja i nosačima podataka: samo 44 odsto kompanija posvećuje dovoljno pažnje ovom problemu i koristi alatke za kontrolu uređaja, dok 17 odsto kompanija nije svesno da alatke za kontrolu uređaja postoje i nije zainteresovano da ih koristi. Međutim, virusi koji se prenose putem USB nosača podataka predstavljaju konstantu pretnju: samo tokom 2012, Kaspersky Lab bezbednosna rešenja sprečila su više od 3 milijarde lokalnih pokušaja zaraze. Štaviše, dajući zaposlenima potpunu slobodu da povežu bilo koji eksterni uređaj sa korporativnom mrežom, povećava mogućnost curenja podataka.

Kaspersky Lab krajnja kontrolna rešenja

 

Korišćenje krajnjih kontrolnih rešenja (endpoint controls) može biti od velikog značaja za bilo koju kompaniju. Kontrola aplikacija pruža zaštitu od virusa i ograničava korišćenje aplikacija koje su korišćene u slobodno vreme kao što su igrice ili torrent. Kontrola nad prenosivim eksternim uređajima sprečava neovlašćene pristupe, smanjuje mogućnost od curenja podataka i pomaže u sprečavanju zaraze radnih stanica preko neprikladnih uređaja. Konačno, internet kontrola nudi ili potpunu zabranu ili vremensko ograničenje prilikom poseta određenim internet sajtovima. Ovo će možda sprečiti zaposlene da troše svoje vreme na sajtove koji nemaju veze sa poslom, a takođe može doprineti dodatnoj zaštiti protiv virusa ili lažnih internet stranica.

Platforma Kaspersky Endpoint Security for Business obuhvata sve tri tehnologije kontrole. To omogućava kompanijama da se pozabavi svim gore navedenim problemima, nudeći mnoge bitne prednosti. Lako je podesiti kontrole i njima centralno upravljati, dozvoljavajući administratorima da osmisle i primene fleksibilna bezbednosna pravila u isto vreme za bilo koji broj krajnjih korporativnih uređaja.

newsmaster