Brojka nedelje: Broj zlih Android aplikacija dostigao cifru od 10 miliona

Kaspersky LabDo kraja januara 2014. godine kompanija Kaspersky Lab je uočila oko 200,000 jedinstvenih primeraka mobilnog malvera, 34% više nego u novembru 2013-dva meseca ranije zabeleženo je nešto više od 148,000 primeraka. Sajber prevaranti i dalje pažnju posvećuju Android uređajima: prema našem izveštaju u januaru je broj nedobronamernog Android malvera dostigao 10 miliona.

30. januara 2014, zvanični Google Play servis je u ponudi imao 1,103,1041 aplikacija. Sa druge strane, nezvanične radnje imaju mnogo više-i više je verovatno da su i mneđu njima one maliciozne. Kompanija Kaspersky Lab je detektovala 10 miliona sumnjivih aplikacija kod kojih sajberkriminalci koriste legitimni Android softver za prenos nedobronamernog koda.

U većini slučajeva nedobronamerni programi napadaju finansijske podatke korisnika. Ovo je, na primer, bio slučaj sa Carberp Trojan verzijom za mobilne uređaje koji potiče iz Rusije. On krade naše podatke dok se šalju sreveru banke. Prema stručnjacima iz kompanije Kaspersky Lab, većina zlih Android aplikacija je napravljena u Rusiji.

Kako bi izbegli infekcije, korisnici se savetuju da prate ove preporuke stručnjaka:

  • Ne aktivirajte “developer mode” na uređaju

  • Ne aktivirajte opciju instaliranja aplikacija od izvora trećih lica

  • Instalirajte isključivo aplikacije sa zvaničnih stranica

  • Kada instalirate nove aplikacije, pažljivo proučite koji su zahtevi

  • Koristite zaštitni softver

Više informacija:

Mobile threats in 2013

O kompaniji Kaspersky Lab

Kompanija Kaspersky Lab je najveća privatna kompanija za proizvodnju zaštitnih programa za endpoint uređaje na svetu. Kompanija se nalazi među četiri najveća prodavca bezbednosnih programa za korisnike endpoint uređaja. Kroz njenu bogatu istoriju dužu od 16 godina kompanija Kaspersky Lab je ostala innovator u oblasti IT bezbednosti i obezbeđuje efikasna bezbednosna rešenja za velike kompanije, mala i srednja preduzeća i individualne potrošače. Kompanija Kaspersky Lab sa sedištem u Engleskoj, trenutno posluje u skoro 200 zemalja i oblasti širom sveta, obezbeđujući zaštitu za više od 300 miliona korisnika u svetu. Više informacija na www.kaspersky.com 

* Kompanija se nalazi na četvrtom mestu po rangiranju IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012. Ova procena je objavljena u izveštaju IDC report “Worldwide Endpoint Security 2013–2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013). Izveštaj je uključio proizvođače softvera prema zaradama koje su ostvarili od prodaje bezbednosnih programa za endpoint uređaje u 2012. godini.

newsmaster