Nikon najavljuje Nikon evropski filmski festival

Nikon je zvanično najavio prvi Nikon evropski filmski festival u saradnji sa organizacijom Raindance.  Tema konkursa je ”Drugačija perspektiva”, a maksimalno trajanje filma ne sme biti duže od 140 sekundi.

Nikon evropski filmski festival

Svaki reditelj može da prenese drugačije viđenje istog iskustva. U okviru ove teme od takmičara se traži da definišu perspektivu kao kombinaciju svog stava prema subjektu, svoje veze sa pričom koju predstavljaju i fizičkog položaja iz koga prenose priču. Kategorije nagrada obuhvataju „Best Narrative“ (Najbolja priča) – za najbolju priču ispričanu iz jedinstvene perspektive i „Technical Excellence“ (Izuzetna tehnika) – za najkreativniju upotrebu opreme. Glavna nagrada je namenjena autoru sa najboljim učinkom u obe kategorije. Sve nagrade dodeljuje žiri kojim predsedava italijanska glumica Asia Argento. Nikon evropski filmski festival predstavlja sjajnu priliku za mlade reditelje u usponu da pokažu svoj talenat u ovoj interesantnoj formi. Onlajn prijave počinju od 1. oktobra, a završavaju se 3. decembra 2014.

Kategorije i nagrade

Dobitnik glavne nagrade po izboru žirija dobija Nikon D810 kao i put na Kanski filmski festival u maju 2015. Dva pobednika u potkategorijama „Best Narrative“ (Najbolja priča) i „Technical Excellence“ (Izuzetna tehnika) dobijaju Nikon D750 i novčanu nagradu od 3000 EUR, dok „Best Student Entry“ (Najbolje studentsko ostvarenje) dobija Nikon D750 i novčanu nagradu od 2000 EUR. Pobednik u kategoriji „Best Film as Voted for by the Public“ (Najbolji film po glasovima publike) dobija Nikon D750 za snimanje budućih projekata.

Kriterijumi za učešće

  • Svi takmičari moraju da se registruju kako bi aplicirali na konkursu
  • Filmovi moraju da budu na engleskom ili da imaju engleske titlove
  • Filmovi ne smeju da budu duži od 140 i kraći 30 sekundi
  • Svi filmovi moraju da budu snimljeni u HD formatu
  • Jedan film po učesniku
  • Nije dozvoljeno slanje filmova koji su već osvojili neku nagradu ili koji konkurišu na drugim filmskim takmičenjima
  • Nema ograničenja uzrasta, a učesnici mlađi od 16 godina moraju da na zahtev dostave pismeno odobrenje
  • Filmovi mogu da budu snimljeni bilo kojim uređajem
  • Svi pobednici potpisuju ugovor o pravima na korišćenje
  • Svi učesnici moraju da prihvate kompletne uslove i odredbe u vezi sa ograničenjima sadržaja (npr. seksualne scene, nasilje, religija, žigovi, kriminalne radnje itd.)

Više detalja možete pronaći na: http://www.nikonfilmfestival.com/

newsmaster