Big Data inovacija NEOSA trijumfovala u Pragu

Na petoj završenoj Oracle Partner Day konferenciji, inovativno rešenje kompanije NEOS namenjeno telekom-kompanijama, trijumfovalo je u jednom od trenutno najzahtevnijih i najtraženijih područja informatičke tehnologije – Big Data rešenjima.  

NEOS je osvojio nagradu u kategoriji “Big Data & Analytics Innovation” i to za svoju Social Network Analytics inovaciju namenjenu telekom-kompanijama, a u objašnjenju stoji kako se radi o prvom Big Data rešenju nezavisnog isporučitelja koje je u potpunosti kreirano na Oracle BigData Appliance i Oracle Business Intelligence platformama. Budući da američki softverski gigant Oracle, Big Data Analytics smatra ključnom tehnologijom u 2015. i godinama koje slede – jasan je značaj i važnost ove nagrade koju je po prvi puta dobila jedna domaća odnosno regionalna kompanija.

Social Network Analytics (SNA) je skup alata koji telekomunikacionim kompanijama omogućuje da analiziraju odnose među korisnicima, prate i predviđaju njihove telekomunikacione navike, kao i da detektuju načine na koje oni donose odluku o odabiru ili promeni pružaoca usluga. U odnosu na tradicionalni pristup analizi korisničke baze koji se temelji na individualnim karakteristikama korisnika, te podacima koji su kompanijama dostupni iz njihovih CRM sistema, SNA pristup se bazira na celokupnoj društvenoj umreženosti današnjih korisnika. Naime, notorna je činjenica da na većinu odluka današnjih korisnika, posebno kada se radi o odabiru proizvoda i usluga, utiče njihova online zajednica prijatelja, kolega i poznanika i upravo to je polazna tačka SNA pristupa.

„Osvojena nagrada predstavlja veliko priznanje za kompletan hrvatski i regionalni IT sektor jer svedoči o spremnosti domaćih stručnjaka da se, ne samo uhvate u koštac sa izazovima koje predstavlja big data tehnologija, nego svojim rešenjima i predvode razvoj najlukrativnijeg dela IT industrije“, kaže Dražen Marković, član Uprave NEOS-a. Naime, stručnjaci analitičke kompanije A. T. Kearney prognoziraju da će globalna potrošnja na Big Datu rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od fascinantnih 30 posto, te da će do 2018. ukupna vrednost tržišta dosegnuti 114 milijardi dolara. Evropska komisija pak očekuje da se upravo u ovom segmentu IT-a do 2020. godine otvori 100 hiljada novih radnih mjesta zbog čega će kroz svoj projekat Obzor 2020 u razvoj big date uložiti 2,5 milijarde eura.

NEOS je svoje SNA rešenje namenio telekomima jer je upravo globalni razvoj telekomunikacionih mreža rezultirao eksplozivnim rastom količine podataka, pa samim tim kompanije iz ovog sektora predvode big data tržište. Pored njih, očekuje se da u implementaciji novih tehnološko-poslovnih rešenja prednjače finansijska i maloprodajna industrija, jer kao i telekomunikaciona već sada raspolažu velikim količinama podataka o korisnicima, njihovom ponašanju, navikama i procesu donošenja odluka.

„Bilo da se njima služe u svrhu donošenja vlastitih poslovnih odluka ili ih prepoznaju kao novi izvor prihoda, podaci postaju pogonsko gorivo i osnova za uspešan rast svakog gospodarskog subjekta, nezavisno od njegove veličine, vlasništva ili sektora“, objašnjava Dražen Marković i podseća da jedino uz pomoć kvalitetno obrađenih podataka kompanije današnjice mogu povećati produktivnost, unaprediti poslovne procese i osigurati konkuretnu prednost na tržištu.

Upravo tim temama je i bio posvećen ovogodišnji Oracle Partner Day u Pragu. Organizovan pod motom Digital Disruption, skup se pozabavio promenom ustaljenih poslovnih tokova do kojih je došlo upravo zahvaljujući big data tehnologijama te Cloudu. Skupom je bilo obuhvaćeno 10-ak zemalja i oko 1000 kompanija koje posluju u ECE regiji, pa je vrednost ove nagrade primljene u uglednom društvu ponajboljih IT kompanija iz središnje Evrope tim veća.

Više o kompaniji NEOS saznajte na internet sajtu kompanije: www.neos.hr.

newsmaster