Besplatni “iPhone za svakoga” u Japanu

Kompanija Softbank Mobile, treći po veličini japanski operater mobilne telefonije, pokrenula je početkom ove nedelje program pod nazivom “iPhone za svakoga” (iPhone for Everybody Campaigne) u okviru koga će pretplatnici koji sa kompanijom sklope dvogodišnji ugovor, besplatno dobijati Appleov mobilni telefon iPhone sa fleš diskom od 8 GB.

Osim toga, kompanija Softbank Mobile će sniziti cenu iPhonea sa fleš diskom od 16 GB sa 350 dolara na 117 dolara.

Za razliku od SAD, sniženje cene iPhonea u Japanu prati i sniženje cene pretplate. Da podsetino kompanija Apple je u septembru 2007. godine snizila cenu prvobitne verzije iPhonea na američkom tržištu sa 599 dolara na 399 dolara, ali je cena mesečne pretplate kod kompanije AT&T, u okviru koje se prodavao i iPhone, ostala neizmenjena. U Japanu, međutim, cena mesečne pretplate je snižena sa 62 dolara na 46 dolara.

Iako Apple nije objavio podatke o prodaji iPhonea na japanskom tržištu (uzgred, kompanija je zabranila kompaniji Softbank da objavi te podatke) pojedini analitičari smatraju da prodaja iPhonea u Japanu ide veoma loše. Prema nekim podacima, prodaja iPhonea u prvoj godini neće dostići ni polovinu od prethodno planiranih milion primeraka (najveći pesimisti predviđaju da će biti prodato jedva 100.000 primeraka).

Čini se da mogućnosti iPhonea, ili iPhonea 3G, nisu baš preterano impresionirale japanske korisnike. To je donekle i razumljivo, budući da je program uvođenja mobilne telefonije četvrte generacije (4G) u Japanu dobrano poodmakao. Osim toga, u Japanu se u prodaji nalaze mnogobrojni mobilni telefoni sa praktičnim svakodnevnim funkcijama koje iPhone nema, poput čitača radio-identifikacionih oznaka (Radio Frequency ID, RFID), koji omogućavaju da se uz pomoć mobilnog telefona kupe autobuske i vozne karte, kupuje u prodavnicama, primaju servisne informacije o vremenu, vesti itd.

Kakva će biti sudbina programa “iPhone za svakoga” tek ostaje da se vidi. Međutim pojedini analitičari (uz napomenu da ne žele da zvuče zloslutno) podsećaju da se Motorolin mobilni telefon RAZR, kada se pojavio 2004. godine, prodavao po ceni od 500 dolara, da bi ga posle nekoliko godina operatori mobilne telefonije besplatno poklanjali pretplatnicima, takođe uz dvogodišnji ugovor. (G.B.)

newsmaster