Novi specijalizovani Intel® Atom™ procesor namenjen automobilima i internet telefonima

Novi specijalizovani Intel® AtomTM procesor namenjen automobilima i internet telefonima

SANTA KLARA, Kalifornija, 3. mart 2009. -Unapređujući Intel® AtomTM procesore sa ciljem pokrivanja novih tržišnih segmenata, Intel korporacija je danas najavila četiri jedinstvene verzije procesora i dva nova dodatka liniji sistemskih kontrolera Intelovih poslovnih proizvoda. Novi proizvodi Intel® AtomTM prorcesorske Z5xx serije predviđeni su i za industrijske temperature a velikim izborom modela omogućuju bolju prilagođenost po veličini i automobilskim infotainment uređajima, medicinskim telefonima , eko-tehnologijama, i drugim indrustrijskim aplikacijama.

Intel Atom procesori niske potrošnje osnova su širenja Intela na nekoliko novih tržišnih segmenata, proširujuči popularnu Intel® arhitektutu na ugradne (embedded) industrije kao što su automobilski infotainment (IVI), system industrijske kontrole i automatizacije, i medijski telefoni. Ovi proizvodi takođe omogućavaju inovacije tržišnog segmenta kroz napredovanje integrisane 2D i 3D grafike, video akceleraciju i podršku za više perativnih sistema uključujuči i nekoliko verzija Windowsa i Linuxa.

“Uvođenjem i ovih proizvoda, možemo preneti svu korisnost Intelovih porcesora na nove aplikacije, uređaje i korisnike koji razvijaju proizvode korišćene u zahtevnim termalnim sredinama i imaju na umu nisku potrošnju energije” rekao je Doug Dejvis (Doug Davis) potpredsednik Digital Enterprise grupe i generalni menadžer Embedded and Communications grupe u Intelu. “Izlazak u susret ugradnim (embedded) okruženjima i novim tržišnim segmentima igraće presudnu ulogu u pružanju mogućnosti povezivanja i funkcionalnosti kako broj uređaja, koji se spajaju na  ugradni Internet , bude rastao na predviđenih 14 milijardi uređaja do 2015, ” Dejvis je dodao, citirajući januarski izveštaj IDC-ovog Džona Ganca (John Gantz) koji se zove “Ugradni Internet: Metodologija i Nalazi”

Intel Atom procesori su kompanijin najmanji proizvod, sastavljen od tranzistora koji su najmanji i najefikasniji u potrošnji energije. Intelovo tridesetogodišnje odeljenje ugradnih (embedded) tehnologija fokusira se na mašine, uređaje i opremu koji imaju opcije Interneta i neke osobine računara, iako ne sve kao tradicionalni PC računari, laptopovi ili serveri. Intel nudi produžen sedmogodišnji životni ciklus za one oblasti koje zahtevaju duže vreme do novog ciklusa osveženja novim proizvodima, kao što je IVI.

“Intel je poznat po inovacijama i mi smo uzbuđeni da vidimo da se novi Intel Atom procesori sa niskom potrošnjom uvode u sisteme unutar-automobilskih sistema” kazao je Greg Baribolt (Greg Baribault), direktor menadžmenta proizvoda za Microsoft-ovu Automotive Business jedinicu. Intel Atom procesori i Microsoft Auto softverske platforme omogućiće skalabilnost za novu eru naprednih unutar-automobilskih rešenja.”

Pored unutar-automobilskih aplikacija, Intel Atom Z5xx serija procesora cilja i na upravo nastajuću kategoriju na Internetu zasnovanih komunikacionih uređaja koje Intel naziva medijskim telefonima. Veličina pakovanja i potrošnja Intel Atom Z5xx serije idealan je za medijske telephone, što omogućuje komunikacijske usluge preko IP i lagan, one-touch pristup aplikacijama poput e-maila, tekst prouka, informacija o vremenu, You Tube-a, horoskopa i diigralnih foto-albuma.

Da bi ubrzao nastajanje ove nove kategorije uređaja, Intel je danas predstavio Intel® Media Phone Reference Design koji će olakšati razvoj hardverskih rešenja za tržište. Platforma hardverskog razvoja uključuje šeme i potvrđene softverske protokole.

Novi proizvodi će biti dostupni u drugom kvartalu godine. Za više informacija o novim opcijama za Intel Atom procesore Z5xx serije, posetite developer.intel.com/design/intarch/atom500/index.htm .

Intel nudi širok spektar ugradnih silikonskih proizvoda, tehnologija, komponenti i alatki koji omogućuju da poslovanje bude u skladu sa zahtevima platforme ili kompetitivnim razvojnim rasporedima. Intelovi procesori omogućuju unapređene performanse energetske efikasnosti u sklopu ograničenja prostora i potrošnje, tako čestih za ugradne aplikacije. Za više informacija posetite www.intel.com/go/embedded