Samsung „ušuškao“ 1,5 TB u jedinicu diska s tri ploče

Kompanija Samsung Electronics je u četvrtak 5. marta objavila da je napravila prvi čvrsti disk sa pločama kapaciteta 500 MB. Radi se o modelu sa oznakom EcoGreen F2EG koji ima kapacitet od 1,5 terabajta raspoređenih na tri ploče. Zbog manjeg broja ploča, pa prema tome i pokretnih delova, Samsung tvrdi da je ovaj disk pouzdaniji od prethodnih verzija diskova velikog kapaciteta s više ploča.

„Zbog manjeg broja glava i ploča, F2EG ima manju verovatnoću otkaza, što našim klijentima omogućava da naprave pouzdanije sisteme“, izjavio je Endi Higinbotam, direktor prodaje diskova u Samsungovom ogranku Semiconductor Storage. „Manji broj ploča znači i da je potrebna manja snaga da se pokrene motor, manja snaga da se motor nepekidno vrti i lakši sklop glava – što smanjuje potrošnju pri traženju podataka.“

Maksimalana brzina prenosa podataka ovog 3,5-inčnog diska sa SATA interfejsom (serial ATA ) iznosi 140 MB/s. Disk je pored toga i tiši, hladniji i troši manje struje od drugih modela velikog kapaciteta. Na primer, verzija sa kapacitetom od 1,5 TB troši 6,3 vata za vreme čitanja i pisanja a 5,1 vat u stanju mirovanja. Ovo znači da zahvaljujući naprednom dizajnu i manjem broju komponenata F2EG u odnosu na konkurentske diskove troši 40% manje struje kad je besposlen, odnosno 45% kad čita ili upisuje podatke.

EcoGreen F2EG koji se izrađuje u verzijama sa kapacitetom od 500 GB, 1 TB i 1,5 TB i sa memorijskim baferom od 16 MB ili 32 MB, namenjen je ne samo centrima za obradu podataka, već i stonim računarima, spoljnim jedinicama za čuvanje rezervnih kopija podataka, digitalnim video rikorderima i sistemima za video nadzor.

U reklami za svoj novi disk Samsung ističe da je to model koji je napravljen tako da maksimalno čuva prirodnu okolinu, jer ne koristi halogensku izolaciju i saglasan je sa propisima Evropske unije o ograničenjima u pogledu korišćenja izvesnih opasnih materija u električnoj i elektronskoj opremi (Restriction of the Use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment, RoHS).

Čvrsti disk EcoGreen F2EG, kapaciteta 1,5 TB će se prodavati po ceni od 150 dolara.

|Search:Find More About Samsung „ušuškao“ 1,5 TB u jedinicu diska s tri ploče|

[ad#ad-post1]

tnews