Nova Microsoft rešenja za nove načine učenja

Microsoft logo

Microsoft je osnovan na ideji da ljudi mogu učiniti neverovatne stvari kada im je tehnologija na dohvat ruke. Misija kompanije bazira se na kreiranju iskustava koja će korisnike uključiti u taj proces i podstaći na konstantno učenje i usavršavanje. Na taj način se svakom pojedincu pruža prilika da razvije najbitnije životne veštine – komunikaciju, saradnju, kritičko razmišljanje, kreativnost, kao i kompjuterske veštine, sve što je neophodno za život u savremenom, digitalnom, okruženju.

Minecraft Education Edition

Adekvatno korišćenje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija stoga mora početi od prvih nivoa obrazovanja, uključivanjem i povezivanjem nastavnika i učenika, kroz korišćenje alata koji će i jednima i drugima pomoći da proces učenja redefinišu i usavrše.

U nastojanju da pomogne i nastavnicima i učenicima da stvaraju i dele znanje na potpuno nove načine, Microsoft sarađuje sa svim relevantnim partnerima u obrazovanju. Sa ciljem da se izgrade veštine pismenosti i rešavanja problema koje će biti neophodne da svaka mlada osoba uspešno ostvari svoje potencijale u savremenom digitalnom svetu, Microsoft usavršava IT rešenja koja će olakšati organizovanje i korišćenje sadržaja bilo da je reč o mobilnom, ličnom, ili zajedničkom prostoru u kojem se uči.

Učenje kroz kreativan rad i istraživanje daje najbolje rezultate zbog čega Microsoft veruje da savremene IT tehnologije primenjene na inovativne načine mogu značajno unaprediti kako proces predavanja, tako i proces učenja i primenjivanja novih znanja. Na taj način mladi ljudi, kroz osnove programiranja, uče kako da koriste, ali što je mnogo bitnije – kako da i sami razvijaju IT rešenja.

U tom kontekstu kompanija je najavila i investiciju u novu, proširenu verziju Minecraft-a, namenjenu primeni u učionicama, kao i dostupnost javnosti preview verzije Learning Tools for OneNote.

Novi Minecraft Education Edition započeće svoje testiranje ovog proleća i biće definisan kroz online doprinos obrazovne zajednice, koja je i do sada sa velikim zadovoljstvom i uspehom koristila Minecraft u više od 7.000 učionica, u preko 40 zemalja u svetu. Kreativnost i interaktivnost koja se ispoljava kroz stvaranje virtuelnih svetova u Minecraft-u, pomaže učenicima da razvijaju i društvene veštine, dok im povratne informacije od nastavnika, u realnom vremenu, omogućavaju efikasnije rešavanje zadatih problema.

OneNote se takođe pokazao kao vrlo korisno sredstvo učenja, pogodno za saradnju i deljenje informacija, ali je vremenom dobio i novu dimenziju koja je Microsoft-u na polju edukacije bila od izuzetnog značaja, a odražavala se kroz prilagođavanje stilovima učenja i saradnje među učenicima. Nastavnici širom sveta inkorporirali su OneNote u svoju nastavu i kroz povratne informacije doveli do kreiranja Learning Tools for OneNote, vrlo bitnog toolbar dodatka za OneNote 2013 i 2016. Ovaj dodatak dizajniran je sa posebnim fokusom na usavršavanje veština čitanja i pisanja kod svih studenata, uključujući i one sa teškoćama u učenju kao što je disleksija. Learning Tools for OneNote ima opcije posebnog formatiranja teksta, i druge funkcije koje mogu olakšati aktivnosti u učionici, uključujući i napredno diktiranje, fokus režim, i opciju za udubljeno čitanje.

Sa sve većom dostupnošću savremenih tehnologija i uređaja, rastu i mogućnosti Microsoft-a da pomogne u ostvarivanju potencijala studenata širom sveta da kroz učenje premoste razlike u veštinama, i na taj način osnaži 1.4 milijarde učenika u svetu da postignu više.

***

O Microsoft-u

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje.
Microsoft u Srbiji počeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definišući tako značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. U septembru 2005. Godine, Microsoft je otvorio svoj razvojni centar u Beogradu. Danas, razvojni centar zapošljava više od 200 IT stručnjaka iz čitave Srbije, od kojih su svi obrazovani u Srbiji. Prosečna starost tima je 28 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji.  Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta.

Za više informacija i vesti o kompaniji Microsoft, posetite Microsoft News Centar na: http://www.microsoft.com/news ili www.microsoft.rs

Izvor: Tanja Tatomirović, Communications  & Citizenship Lead for Microsoft Serbia and Montenegro, Communications Coordinator for Cyprus and Malta

newsmaster