Televizija je i dalje najpopularniji uređaj za gledanje TV programa

ASTRA je omogućila korisnicima iz Srbije, Slovenije i Hrvatske da pristupe najkvalitetnijem sadržaju i da dožive optimalno gledalačko iskustvo na više od 500 internacionalnih besplatnih TV i radio kanala

Beograd, 6. decembar 2016 – SES, vodeći globalni satelitski operater koji nudi širok opseg besplatnih kanala (FTA), sastavio je godišnju anketu o preferencama gledalaca u tri glavna grada u regiji jugoistočne Evrope, uključujući Beograd, Ljubljanu i Zagreb. Cilj ovog istraživanja bio je da se stekne bolji uvid u navike gledalaca, kao i u njihovo znanje o ponudi dostupnih besplatnih kanala. Anketa otkriva da iako živimo u eri tehnologije koja se veoma brzo razvija kao što je npr. Virtuelna realnost (VR), Poboljšana realnost (AR) ili Mešovita realnost (MR), televizija i dalje ostaje najpopularniji uređaj za zabavu i učenje. Naime, više od 44% ispitanih iz Ljubljane, 60% iz Zagreba i skoro 70% anketiranih iz Beograda je navelo da preferira televiziju u odnosu na kompjuter, tablet ili mobilni uređaj prilikom gledanja TV kanala.


Anketa je takođe pokazala da građani Ljubljane posvećuju više vremena gledanju televizije na dnevnom nivou od ispitanika iz Zagreba i Beograda, što čini televiziju nezamenljivim delom svakodnevnog ljudskog života. Naime, blizu 30% anketiranih u Ljubljani je odgovorilo da gleda televiziju između 2 i 3 sata dnevno u odnosu na 27% građana u Beogradu i 20% građana u Zagrebu. Zbog sve bržeg života koji ne dozvoljava mnogo slobodnog vremena, nije čudo što je blizu 30% građana sve tri prestonice odgovorilo da preferira da gleda filmove kod kuće što predstavlja porast od 3% kada se uporedi sa rezultatima prošlogodišnje ankete. Ovo je povezano sa podacima koji pokazuju da većina gleda televiziju kako bi se opustila (preko 50% ispitanih u Ljubljani, preko 70% u Beogradu i skoro 60% u Zagrebu) što čini ovaj medij centralnom tačkom zabave jedog domaćinstva. Štaviše, anketa je ukazala na to da su dokumentarci, sport i kulturni kanali veoma traženi s obzirom na to 42% anketiranih u Beogradu želi da ima pristup većem broju kulturnih kanala, kao i da žele da više gledaju dokumentarce (33%) i zabavne kanale (7%). Zbog toga je televizija za veliki broj gledalaca postala ne samo izvor zabave već i način za sticanje znanja na relativno lak i prijatan način.

Astra sateliti upravo odgovaraju na ove potrebe, sa ponudom koja obuhvata širok spektar internacionalnih kanala, filmova, informativnih emisija, sportskih programa, edukativnih sadržaja dokumentaraca, muzike, dečijih i kulturnih kanala na ASTRA 19.2E orbitalnoj poziciji. ASTRA u domove donosi digitalnu zabave i najbolje iskustvo koji su u Srbiji dostupni preko standardne satelitske antene za sve one koji bi voleli da vide više različitih TV programa.Ovaj Astrin “buket” koji obuhvata stotine besplatnih programa (preko 500 TV i radio programa), od kojih je preko 50 u HD standard, dostupan je putem Astrine 19.2°E pozicije I predstavlja odličan izbor u okviru koga će gledaoci biti u prilici da pronađu svoje favorite.

newsmaster