Slike planeta agencije NASA u Microsoftovom virtuelnom teleskopu

Stotine terabajta slika planeta u visokoj rezoluciji postaće pristupačnije zahvaljujući partnerstvu koji je američka svemirska agencija NASA uspostavila s Microsoftovim istraživačkim projektom WorldWide Telescope.

Novi sporazum objavljen 24. marta, omogućiće da se slike iz sistema planetarnih podataka agencije NASA ubace u Microsoftov proizvod koji je jednostavniji za korišćenje. Sistem koji koristi NASA nesumnjivo pogoduje istraživačima kojima su potrebni kompletni skupovi podataka, ali njegov FTP interfejs verovatno će pre preplašiti neupućene korisnike nego što će ih privući da ga pretražuju.

„Na listi naših prioriteta visoko mesto zauzima zadatak da se naučni i astronomski podaci učine dostupnijim javnosti, pogotovo u svetlu najnovijih nastojanja nove administracije da svoj rad učini transparentim“, izjavio je u saopštenju za štampu Ed Vajler, pridruženi administrator direktorata za naučne misije agencije NASA.

NASA je u poslednjih nekoliko meseci već preduzela nekoliko koraka u tom smislu, od postavljanja projekta Mars Phoenix na Twitter, preko novog partnerstva s Google Marsom, do Web lokacije za praćenje klimatskih promena koju je dizajnirao Cisco. Svi ti koraci pokazuju da NASA svoj zadatak distribuiranja informacija namenjenih astronomima i javnosti shvata ozbiljno.

Umesto da sama pravi namenske Web lokacije, NASA svoje podatke namenjene javnosti ubacuje u Internetski ekosistem i prepušta drugima da sa njima naprave nešto zanimljivo. Njen centar Ames čak pravi skup alatki pomoću kojih se planetarni podaci mogu pretvoriti u različite formate koji omogućavaju drugačije načine korišćenja. Čelnik tog centra se posebno pohvalio činjenicom da NASA sarađuje s kompanijama kao što su Google, Cisco, a sada i Microsoft.

Podaci agencije NASA će biti ugrađeni u WorldWide Telescope, koji se može koristiti samo na Microsoftovim operativnim sistemima, do kraja 2009.

|Search:Find More About Slike planeta agencije NASA u Microsoftovom virtuelnom teleskopu|

[ad#ad-post1]

tnews