Japanski brzi vozovi dobijaju Wi-Fi vezu

Putnici koji krajem ove godine u Japanu budu putovali nekim od tamošnjih superbrzih vozova, moći će da krstare Webom, primaju i šalju e-poštu i obavljaju sve druge poslove koje uobičajeno obavljaju na Internetu, zahvaljujući novoj usluzi koju trenutno isprobava telekomunikaciona kompanija NTT Communications.

Kompanija je počela sa probama nove usluge na liniji između dva najveća japanska grada, Tokija i Osake. Kada bude uvedena u komercijalnu upotrebu, nova usluga će omogućavati povezivanje sa Intenetom brzinom od 2 Mb/s. Preciznosti radi, treba napomenuti da će se veza sa Internetom ostvarivati uz pomoć kabla koji je položen paralelno sa železničkim šinama, a putnici u vozu će se sa tim kablom povezivati bežičnim putem. Bežično povezivanje sa Internetom biće omogućeno i na svakoj od 17 stanica, koliko ih ima od Tokija do Osake.

Predstavnici kompanije NTT Communications saopštili su da će se nova usluga nadovezati na postojeću uslugu HotSpot, čiji pretplatnici bežičnim putem pristupaju Internetu iz prodavnica, restorana, hotela i drugih lokacija širom Japana. Iako testiranje nove usluge još nije dovršeno, već su poznate cene povezivanja sa Internetom. Tačnije, one su identične cenama za korišćenje usluge HotSpot i iznose oko 6 dolara za jednodnevno korišćenje, odnosno oko 19 dolara za one korisnike koji se odluče za mesečnu pretplatu.

Kompanija NTT Communications je obelodanila planove o uvođenju bežične veze u brze japanske vozove još 2006. godine. Početak komercijalne upotrebe nove usluge je ipak odložen za neko vreme zbog toga što su odgovorni u kompaniji procenili da je bolje sačekati da japanska železnica uvede na liniji Tokio-Osaka novi tip voza, umesto da prepravljaju neku od starijih kompozicija.

Japanski brzi vozovi nove generacije, poznati pod radnim imenom N700, dostižu prosečnu brzinu od oko 270 kilometara na čas, i sa pravom zaslužuju nadimak koji su im nadenuli tamošnji mediji – Šinkansen, odnono „voz-metak“.

|Search:Find More About Japanski brzi vozovi dobijaju Wi-Fi vezu|

[ad#ad-post1]

tnews