Da li je vaš računar inficiran? Proverite to na jednostavan način

Najčešća taktika autora zlonamernog softvera je da njihovi “proizvodi” blokiraju pokušaje povezivanja sa Web lokacijama antivirusnih kompanija. Blokada sprečava korisnike napadnutih računara da na tim lokacijama potraže pomoć u uklanjanju nezvanih gostiju koji su se naselili u njihovim računarima.

Virus Conficker i mnogi drugi koriste ovaj pristup, a najavljeni prvoaprilski napad Confickera (koji se srećom nije desio) doveo je do toga da koalicija većeg broja kompanija i organizacija za mrežnu bezbednost formirana za borbu protiv ovog virusa – Conficker Working Group, napravi jednu korisnu alatku za borbu protiv ove napasti. Alatka nosi naziv Conficker Eye Chart, a radi se o zgodnom i skoro trenutnom testu kojim se ispituje da li je računar zaražen.

Alatka alatka uzima slike sa Web lokacija tri kompanije za koje je utvrđeno da ih Conficker blokira (F-Secure, SecureWorks i TrendMicro) i prikazuje ih u tabeli. Odmah ispod tabele je objašnjenje kako treba tumačiti stanje računara na osnovu prikazanih slika. Ukoliko se vide sve tri slike, računar nije zaražen, ali ako se neka od njih ne vidi to je znak koji ukazuje na zaraženost Confickerom (ili nekim drugim virusom).

Korisnici koji se odluče da testiraju svoj računar, treba da imaju na umu da ukoliko njihov računar koristi posrednički (proxy) server za Web saobraćaj, što ume da bude slučaj u preduzećima, slike će se videti i kad je računar zaražen.

|Search:Find More About Da li je vaš računar inficiran? Proverite to na jednostavan način|

[ad#ad-post1]

tnews