Osnivači hoće da otkupe Skype

Osnivači Skypea koji su svoju kompaniju za Internet telefoniju 2005. godine prodali aukcijskoj kompaniji eBay, po svoj prilici žele da je vrate pod svoje okrilje, navodi dnevni list New York Times.

„Niklas Zenstrom (mnogima poznat i kao osnivač kompanija Joost, Atomico i Kazaa) i njegov kolega Janus Friis, obratili su se za finansijsku pomoć nekim privatnim fondovima i uz dodatak sopstvenih sredstava žele da sklope ponudu kojom će otkupiti internetski telefonski servis, kažu ljudi upućeni u njihove planove“, navodi Times.

Kupovina Skypea nikada nije imala puno smisla za eBay, koji je inače priznao da se preplatio za najmanje jednu milijardu dolara. Cena kupovine bila je 2,6 milijardi dolara, ali Times smatra da je ukupan iznos zapravo bio 3,1 kad se uračunaju i isplaćeni bonusi.

EBay traži najmanje 1,7 milijardi za Skype, navodi Times, a Zenstrom i Friis nastoje da prikupe oko dve milijarde. Nijedna strana nije još komentarisala ovu vest i nije jasno da li su se bivši vlasnici Skypea „aktivno uključili u pregovore s eBayom“.

Skype uživa ogromnu popularnost i povlači veoma agresivne poteze ne bi li još više povećao svoju tržišnu penetraciju. Prošlog meseca je u toku jedne nedelje objavio aplikacije za iPhone i Blackberry i pokrenuo inicijativu za ulazak u VoIP prostor velikih preduzeća. Međutim, uprkos ogromnom porastu broja korisnika, koji danas iznosi oko 405 miliona, Skype generiše relativno mali prihod za eBay. Osnovna usluga – pozivi drugim korisnicima Skypea preko Interneta – potpuno je besplatna. Prihod koji je prema navodima lista Wall Street Journal u prošloj godini iznosio 550 miliona dolara (1,35 dolara po registrovanom korisniku) dolazi od naplate iznajmljivanja telefonskog broja na koji vas mogu nazvati oni koji nisu članovi Skypea (usluga se zove SkypeOut) i od konverzije govorne pošte u tekst.

|Search:Find More About Osnivači hoće da otkupe Skype|

[ad#ad-post1]

tnews