IT profesionalci su više za XP nego za Windows 7

Oprezni IT administratori radije će da ostanu sa „starim poznanikom“, Windowsom XP, nego da rizikuju s još uvek nepoznatim operativnim sistemom, čak i kada je to naveliko hvaljeni Windows 7, objavila je istraživačka kompanija Dimensional Research.

Kompanija je u martu anketirala više od 1100 IT profesionalaca i 72% ispitanika je reklo da ih više brine cena i sve ostalo što ide uz prelazak na Windows 7, nego nastavak podrške skoro osam godina starom Windowsu XP. Samo 28% ispitanika je bilo suprotnog mišljenja, tj. više ih je plašilo zadržavanje XP-a nego prelazak na Windows 7.

Istraživači iz kompanije Dimensional Research ističu da rezultati istraživanja ne smo što ilustruju nepoverenje u promene uobičajeno u IT svetu, već pokazuju i da su administratori sistema u preduzećima vezani za „ostareli“ XP. „IT profesionalci najviše mrze promene i sudeći po upisanim komentarima očigledna je tendencija da se kaže nešto dobro o XP-u, na primer, ‘Bio nam je veoma dobar’. Nema sumnje da postoji korelacija između njihovog zadovoljstva XP-om i oklevanja da pređu na Windows 7.“

Iako je Windows XP i zvanično od utorka 14. aprila prešao u fazu ograničene podrške – sedam i po godina od objavljivanja i dve i po godine kasnije nego većina drugih Microsoftovih proizvoda – poslovni korisnici se na njega oslanjaju kao ni na jedan drugi operativni sistem. U Dimensionalovoj anketi je čak 97% ispitanih IT profesionalaca reklo da njihove kompanije i organizacije još uvek koriste XP, što je najveći procenat za bilo koji operativni sistem.

Za one koji su spremni da „šutnu“ XP, čist pobednik je Windows 7. Bez obzira na to što još nije dobila status kandidata za objavljivanje, „sedmica“ se našla ispred proverenog, a neki bi rekli i problematičnog, Windows Viste.

Istraživači iz kompanije Dimensional Research kažu da bi 83% ispitanika preskočilo Vistu i prešlo direktno na Windows 7. Štaviše, među onima koji bi prešli na Windows 7 do marta 2010. više od polovine njih (53%) je izjavilo da bi to uradili upravo zato da bi izbegli Vistu.

Samo 17% ispitanika reklo je da bi prešli na Windows 7 sledeće godine. Međutim, prognoze za Windows 7 su sada svetlije nego što ih je Vista ikada imala. Čak i pre objavljivanja Windowsa 7, jedan od šest IT profesionalaca je rekao da će preći na ovaj operativni sistem do marta 2010, a 59% do marta 2011. godine.

|Search:Find More About IT profesionalci su više za XP nego za Windows 7|

[ad#ad-post1]

tnews