HMD Global sakupio 100 miliona američkih dolara i ulaže ih u sledeću fazu rasta poslovanja

Hmd Logo

Espoo, ponedeljak, 21. maj: Startap sa sedištem u Finskoj, HMD Global – dom Nokia telefona, danas je izjavio da je od većeg broja investitora prikupio dodatnih 100 miliona američkih dolara u cilju povećanja obima svog poslovanja. Na ovaj način, HMD Global može da finansira svoj  rast u sada već drugoj godini  postojanja. Ovaj krug investiranja vođen je iz Ginko Vintures centra baziranog u Ženevi, posredstvom Alpha Ginko Ltd. sa učešćem DMJ Asia Investment Opportunity Liited i Wonderful Stars Pte.Ltd, ogranak FIH Mobile Ltd.

Sa najnovijom rundom finansiranja, trenutna tržišna vrednost kompanije HMD Global se povećala na 1 milijardu američkih dolara, čime je kompanija  dobila status “Jednoroga”.  HMD Global će strateški ulagati u skaliranje  svojih brzo rastućih poslovnih operacija.  U 2018.godini ovo kompanija planira da snažno uveća svoj portfolio Nokia pametnih telefona i da udvostruči doseg svojih kanala na strateškim tržištima, kao i da nastavi sa isporukom inovativnih proizvoda  na onim mestima na kojima je to najbitnije za potrošače.

Florian Seiche, CEO kompanije HMD Global je izjavio: “Oduševljeni smo što nam se novi investitori pridružuju na jednom ovakvom putovanju pisanja novog poglavlja Nokia telefona. Naša ambicija podrazumeva isporuku sjajnih pametnih telefona koji će oduševiti naše potrošače. Ostajemo verni  finskim korenima i prepoznatljivostima Nokia brenda. Želimo da budemo u samom vrhu globalnih proizvođača pametnih telefona, a uspeh koji smo ostvarili do danas nam daje dovoljno samopouzdanja da nastavimo poslovanje krećući se stazom rasta u 2018. kao i u godinama koje slede”.

Kompanija je počela sa poslovanjem prvog decembra 2016. godine. Samo u prvoj godini poslovanja, isporučila je više od 70 miliona telefona brenda Nokia, ostvarujući svoje prodajne aktivnosti u više od 80 različitih zemalja uz aktiviranje telefona u 170 zemalja. Nokia telefoni su danas prodati u više od 250 hiljada različitih prodajnih centara. Takođe, više od 600 direktnih distributera je uključeno u sledeće poglavlje razvoja Nokia telefona i to na globalnom nivou. U finansijskoj 2017.godini, HMD Global je ostvario ukupan prihod od 1.8 milijardi evra  ili 2.13 milijardi američkih dolara zajedno sa operativnim troškovima od 65 miliona evra, odnosno 77 miliona američkih dolara.

Pokazujući neverovatnu strast, posvećenost i entuzijazam za novi portfolio, reakcija fanova širom sveta na nove Nokia Android pametne telefone, bila je dirljiva. HMD želi da osvoji srca, ali i preferencije sledeće generacije korisnika. Dve trećine potrošača koji danas kupuju Nokia telefone  su mlađi od 35 godina. Četiri od pet korisnika preporučuju Nokia pametni telefon svojim prijateljima i porodici. Preko 150 miliona posetilaca dočekano je na veb stranici Nokia.com/phones od januara 2017. godine.

Jean-Francois Baril, direktor mendžmenta i osnivač Ginko Ventures, član Upravnog odbora kompanije HMD: “Ponosni smo što smo doprineli sledećoj fazi razvoja Nokia telefona i uspešno završenom krugu prikupljanja investicija.  Kao neko  ko je dugi niz godina povezan sa brendom Nokia, mogu reći da je ovo putovanje  veoma uzbudljivo. Krećući od svojih korena u Finskoj, HMD Global je izabrao aktivnu strategiju koja objedinjuje razvoj globalnih odnosa i saradnju na lokalnom nivou kako bi kompanija postigla svoj fenomenalan rast”.

Od MWC 2017, finski startap je predstavio 16 novih uređaja i uspostavio globalna partnerstva sa velikim igračima u industriji poput firmi Google i ZEISS i to kao dodatak njegovoj dugoročnoj strategijskoj vezi sa kompanijama Nokia i FIH.  HMD Global je na Svetskom kongresu mobilnih telefona 2018. najavio da će biti glavni globalni Googlov partner kada je u pitanju vodeći program za Android operativni sistem – AndroidOne, posvećujući tako kompletni portfolio Nokia pametnih telefona Android One porodici.

O kompaniji HMD Global

Sa sedištem u Finskoj, u gradu Espoo, HMD Global Oy je dom Nokia telefona. HMD je proizvođač pametnih telefona sa brendom Nokia ističući telefone koji su namenjeni nizu potrošača po određenoj ceni. Sa posvećenošću kvalitetu i inovaciji, HMD je ponosan nosilac licence brenda Nokia za telefone i tablete.  Za više informacija, posetite www.hmdglobal.com.

 

Izvor: Grayling

newsmaster