Google unajmio 200… koza

Umesto kosilica i drugih mašina za uređivanje travnjaka, Google je odlučio da zaposli 200 koza koje će prečešljavati travu i korov što okružuju sedište kompanije u kalifornijskom gradiću Mauntin Vju. Kompanija time nastavlja da podvlači svoju opredeljenost da “zelena” rešenja koristi kad god je to moguće.

U Kaliforniji postoji propis kojim se od vlasnika zemljišta zahteva da uklanjaju suvišni korov i žbunje kako bi se smanjila verovatnoća izbijanja požara. Google je postupajući u skladu s tim propisom unajmio koze kompanije California Grazing da obave taj posao, jer smatra da su koristi od ovakvog rešenja višestruke.

Pomenuta kompanija će dovesti oko 200 koza koje će nedelju dana pasti travu i istovremeno đubriti zemljište, a na okupu će ih držati ovčarski pas koji se zove Jen. Troškovi će doduše biti isti kao da su posao poverili specijalistima s kosilicama, ali u Googleu smatraju da su koze ljupkije od motornih mašina. Mada ovim potezom neće doprineti smanjivanju stope nezaposlenosti u Kaliforniji, niti će obradovati firme koje se bave hortikulturom, Google je bez sumnje odlučan da posluje “zeleno”.

Bilo kako bilo, Google svojim najnovijim potezom nastavlja da sprovodi ideje koje su ne samo “zelene” već i simpatične. Kompanija je nedavno objavila i ideju da svoje buduće centre za obradu podataka montira na teretne brodove udaljene od obale pet do deset kilometara i pogoni ih i hladi okeanskom vodom.

Google je, naime, prošle godine patentirao ploveći centar smešten u nekoliko kontejnera koji se hladi morskom vodom zahvaljujući izmenjivačima toplote i turbinama na vetar, a napaja se iz električnih generatora koje pokreću talasi.

|Search:Find More About Google unajmio 200… koza|

[ad#ad-post1]

tnews