Dell predstavio prenosivi računar za đake

Kompanija Dell je početkom ove nedelje predstavila novi ojačani prenosivi računar namenjen đacima, jer smatra da mali računari savršeno odgovaraju dečjim ručicama.

Radi se o modelu Latitude 2100 koji ima antibakterijsku tastaturu, ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,1 inča, gumirano kućište, a isporučuje se u jednoj od pet boja. U poređenju s plastikom ili magnezijumskom legurom, gumirano kućište se lakše drži i teže isklizne iz ruke, što kompanija ističe kao odliku koja će biti korisna na obrazovnom tržištu.

Latitude 2100 koristi Intelov procesor Atom N270 na 1,6 GHz, ima najviše 1 GB memorije, uobičajeni čvrsti disk od 250 GB ili disk zasnovan na fleš memoriji (solid state disk, SSD) od najviše 16 GB, Bluetooth, gigabitni Ethernet, podršku za bežično povezivanje u lokalnu mrežu, tri USB priključka, priključak za SD/MMC karticu i pokazivačku pločicu. Od operativnih sistema na raspolaganju su Windows XP Home, Vista Home Basic ili Ubuntu Linux. Težina računara iznosi 1,3 kg.

Na poleđini ekrana je lampica koja služi kao pokazatelj mrežne aktivnosti, što učiteljima omogućava da uoče da li je računar povezan sa Internetom. Pored toga na šarki ekrana je udubljenje za postavljanje imena škole ili učenka

Računar je generalno namenjen đacima, ali bi mogao biti zanimljiv i starijima korisnicima i poslovnom svetu. Po ceni i odlikama blizak je seriji prenosivih računara Dell Mini, ali pošto pripada robnoj marci Latitude obuhvaćen je i uslugama koje Mini nema (na primer, zaštiti podataka i praćenje).

U verziji s Linuxom Latitude 2100 košta najmanje 370 dolara (270 evra).

|Search: Find More About Dell predstavio prenosivi računar za đake|