Nova Cisco rešenja, servisi i podrška za mala preduzeća

BEOGRAD, 8. jun 2009. godine – Mala i srednja preduzeća su ključni faktor razvoja privrede u Srbiji: čine 98,8% procenata ukupno registrovanih preduzeća, a zapošljavaju čak 60 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Bitan su pokretač ekonomskog rasta, podizanja životnog standarda i kreiranja uslova za bolji trgovinski balans. Ispunjavajući svoju obavezu da malim preduzećima i partnerima koji su specijalizovani za rad sa njima, pruži inovativna mrežna i rešenja za kolaboraciju, Cisco je na Partner Samitu održanom u Bostonu prethodne nedelje predstavio nove proizvode, servise i podršku kako bi pomogao malim preduzećima da povećaju produktivnost i postignu konkurentnost, trošeći manje vremena na upravljanje tehnologijom.

Predstavljena rešenja uključuju dodatke Cisco Small Business Pro serije, koji je dizajniran tako da Cisco partneri mogu graditi, instalirati i upravljati sistemima koji podržavaju rastuće potrebe malih preduzeća.

Nova Cisco rešenja za mala preduzeća uključuju:

– Cisco ESW 500 serije svičeva koji povećavaju produktivnost malih preduzeća i odgovornost prema korisnicima pomažući da se eliminišu zastoji i spreče ometanja.
– Cisco SPA8800 IP Telephony Gateway, deo Cisco Small Business Pro Series je rešenje koje omogućava malim preduzećima da povećaju svoj Open Source IP PBX (Internet protocol private branch exchange) sa postojećim analognim telefonima i faks mašinama. Preduzeća ne moraju brinuti o “lošim vezama” i uvek mogu održavati poslovan odnos sa korisnicima.
– Cisco PVC300 IP kameru – rešenje video nadzora jednostavno za upotrebu koje pomaže zaštiti zaposlenih i poseda preko videa uživo sa bilo kog mesta.

Takođe su predstavljena poboljšanja Cisco sistema komunikacija pametnog poslovanja – Cisco Smart Business Communications System (SBCS) Release 1.5 – kolaboracijski i komunikacijski sistem koji povezuje kancelarije, zaposlene i korisnike bilo kada i na bilo kom mestu. Uključuje nove aplikacije koje povećavaju produktivnost i poboljšaju korisnički servis:

• WebEx PhoneConnect – omogućava malim preduzećima održavanje sastanaka online pritiskom na dugme IP telefona;
• Cisco TimeCard View – dozvoljava zaposlenima merenje i prebacivanje informacija za obračun plata sa njihovog IP telefona,
• Single Number Reach – poboljšava korisnički servis i smanjuje broj propuštenih poziva usmeravanjem na uređaj koji je najviše pogodan za zaposlene.

„Cisco prepoznaje da mala preduzeća imaju ogroman uticaj na zajednicu širom sveta i na svetsku ekonomiju. Sa našim širokim portfolijom proizvoda, servisa i podrške, ispunjavamo svoje obećanje da malim preduzećima omogućimo tehnologiju koja im može rešiti poslovne probleme i pomoći im da postignu konkurentnost u vremenima punim izazova“, rekao je Ian Pennell, stariji potpredsednik tehnološke grupe za mala preduzeća u kompaniji Cisco.

Pored novih rešenja, Cisco je predstavio servise i podršku koja omogućava malim preduzećima trogodišnju tehničku podršku, zamenu hardvera u slučaju potrebe i prošireni pristup Cisco centru za podršku malim preduzećima koja je svuda dostupna. Za partnere, predstavljeno je nekoliko ponuda koje će pomoći povećanju profitabilnosti prodaje Cisco rešenja za mala preduzeća.

|Search:Find More About Nova Cisco rešenja, servisi i podrška za mala preduzeća|

[ad#ad-post1]

tnews