Predstavljen kineski Windows XP telefon

Kineska kompanija In Technology Group prikazala je na izložbi Computex 2009, koja je od 2. do 6. juna održana u Tajpehu, prvi mobilni telefon koji koristi operativni sistem Windows XP.

Radi se o telefonu nazvanom xpPhone koji podiže Windows iz stanja čekanja kako bi primao pozive i tekstualne poruke. Kada nije na čekanju baterija mu traje 7 sati, a sa većom baterijom može neprekidno da radi 12 sati. Ovom mešavinom mobilnog telefona i džepnog računara upravlja namenski procesor koji je napravio AMD.

Uređaj ima QWERTY tastaturu koja se izvlači i čvrsti disk od 120 GB, a LCD ekran dijagonale 12 cm ima rezoluciju 800 x 480 piksela. Podržava Wi-Fi (a opciono WiMax) i GPS. Težak je 400 grama, a debljina mu iznosi 2,5 cm.

U Kini će se pojaviti za oko tri meseca a posle toga će se reklamirati i u drugim zemljama.

Kompanija In Technology, čije je sedište u gradu Guangčou na jugu Kine, objaviće kasnije u toku godine verziju koja podržava kineski standard mobilne telefonije treće generacije (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access, TD-SCDMA) koji se trenutno promoviše u Kini.

Kompanija nije objavila detalje o korišćenom procesoru, koji inače naziva „AMD Super Mobile“, i načinu telefoniranja iz Windowsa XP.

|Search:Find More About Predstavljen kineski Windows XP telefon|

[ad#ad-post1]

tnews