Dan razlomačke aproksimacije broja Pi

Jedan od datuma kad se obeležava matematička konstanta Pi je upravo 22. jul, jer je popularna približna vrednost ovog iracionalnog broja 22/7, što je otkrio još Arhimed.

Datumi posvećeni broju Pi (ili preciznije rečeno njegovim aproksimacijama) proslavljaju se na razne načine. Amerikanci i svi drugi koji govore engleski najčešće prave okrugle pite (jer se engleska reč pita – pie – izgovara isto kao i ovaj broj), ali kao i svi ostali naširoko raspredaju i o značaju broja Pi.

Datum 22. jul je popularniji u zemljama gde se datum označava po sistemu dan/mesec, dok je 14. mart zastupljeniji tamo gde je redosled obrnut (3/14) i veća pažnja pridaje približnoj vrednosti 3,14. Zbog toga se tamo ponekad istog dana u približno minut do dva popodne (1:59 p.m) proslavlja i Pi minut, jer je vrednost broja Pi sa pet decimala 3,14159, i čak Pi sekunda (1:59:26 p.m) kad se uzme prvih sedam decimala 3.1415926.

Prva proslava dana broja Pi održana je 1988. u San Francisku i obeležena šetnjama oko okruglih prostora i čašćenjem okruglim voćnim pitama. Ideju je dao Lari Šo koji je sada penzionisani fizičar.

|Search:Find More About Dan razlomačke aproksimacije broja Pi|

[ad#ad-post1]

tnews