Britanska vlada se izvinila Alanu Tjuringu

Britanski premijer Gordon Braun objavio je u četvrtak u ime britanske vlade izvinjenje Alanu Tjuringu, čuvenom razbijaču šifri iz drugog svetskog rata, koji se pre 55 godina ubio nakon što je osuđen na hemijsko kastriranje zato što je bio homoseksualac.

Opisujući odnos prema Tjuringu kao „užasavajući“ i „krajnje nepošten“, Braun je izjavio da zemlja prema ovom briljantnom matematičaru ima ogroman dug i dodao da je ponosan što može da mu iskaže zvanično izvinjenje. „Žao nam je, zasluživao si mnogo bolje“, piše u saopštenju objavljenom na Internetskoj stranici britanske vlade.

Tjuring je najpoznatiji po svom radu na dešifrovanju poruka šifrovanih nemačkim mašinama Enigma, ali je dao i veliki doprinos razvoju veštačke inteligencije i računara i smatra se ocem moderne nauke o računarima. Posle rata radio je u brojnim institucijama, uključujući univerzitet u Mančesteru gde je učestvovao u izradi jednog od prvih modernih računara, Mark 1.

Godine 1952. osuđen je za „izuzetno neprimereno ponašanje“ posle priznanja da je imao seksualni odnos s muškarcem i kažnjen tako što je na njemu primenjena eksperimentalna hemijska kastracija. Zbog toga što je od tada imao kriminalni dosije nije više mogao da radi u vladinom štabu za komunikacije. Dve godine kasnije, oduzeo je sebi život. Imao je 41. godinu

Braunovo saopštenje usledilo je kao odgovor na peticiju objavljenu na stranici vlade kojom je preko 30.000 potpisnika tražilo da mu se vlada zvanično izvini. Mada je zvanično izvinjenje neuobičajeno, smatra se da će taj čin imati veliku simboličku vrednost.

|Search:Find More About Britanska vlada se izvinila Alanu Tjuringu|

[ad#ad-post1]

tnews