Softverska kompanija osuđena zbog trgovine s neprijateljem

Američka kompanija Platte River Associates, proizvođač softvera iz Boldera u Koloradu, osuđena je 9. septembra da plati kaznu od 14.500 dolara na bazi optužbe da je trgovala s neprijateljem, jer je svoj softver za eksploataciju nafte i gasa prodala kompaniji koja traga za naftom u teritorijalnim vodama Kube.

Savezni agenti upozorili su Platte River Associates (PRA) još 1998. godine da je direktno ili indirektno poslovanje sa zemljama koje su pod embargom, uključujući Kubu, nezakonito, saopštilo je američko ministarstvo pravde. U avgustu 2000. španska naftna kompanija Repsol kupila je softver kompanije PRA i jedan njen radnik je u oktobru te godine, dok je bio u Bolderu na obuci za njegovo korišćenje, rekao geologu PRA da će se podaci koje koristi za obuku upotrebiti za jedan projekat na Kubi.

Predsednik kompanije je znao za to, ali nije prekinuo obuku, navodi Ministarstvo. Kad je Repsolov radnik odlazio iz SAD carina mu je oduzela računar i posle analize njegovog sadržaja utvrđeno je da se na njemu nalazi materijal povezan s potencijalnim kubanskim projektom.

PRA je optužena zbog obezbeđivanja specijalizovanog računarskog softvera i obuke koji su potom upotrebljeni da se napravi model potencijalne eksploatacije nafte i gasa u teritorijalnim vodama Kube, a da prethodno nije dobijena dozvola državnog sekretara za trezor.

„Trgovanje s neprijateljem je ozbiljan zločin i u ovom slučaju kompanija iz Kolorada smatra se odgovornom što ga je počinila“, navodi se u saopštenju koje je izdao okružni državni tužilac u Koloradu.

|Search:Find More About Softverska kompanija osuđena zbog trgovine s neprijateljem|

[ad#ad-post1]

tnews