“Prva asocijacija na Evropsku uniju je mogućnost slobodnog putovanja”, kaže većina mladih u Srbiji

Beograd, 09. oktobar, 2009. godine – Mladi u Srbiji Evropsku uniju uglavnom dovode u vezu sa novim mogućnostima, slobodom i znanjem, pokazalo je istraživanja koje je Visa Inc. sprovela u okviru projekta Visa Mladi Lideri. Istraživanje je obuhvatilo 400 mladih ispitanika (od 18-27 godina), a sprovedeno je u četiri grada u Srbiji.

Ipak, pitanje da li je Srbija spremna da se pridruži Evropskoj uniji izazvalo je podeljena mišljenja, pa je 54 odsto ispitanika odgovorilo pozitivno, dok su ostali ipak izneli stav da Srbija još uvek nije spremna da uđe u Evropsku uniju. Većina odgovora nagovestila je da mladi smatraju da u Srbiji ne postoji odgovarajuća radna etika i da građani Srbije nisu spremni da se suoče sa neophodnim izazovima koji prate transformaciju društva prema evropskim standardima. Značajan broj mladih ljudi oseća da je srpsko društvo restriktivno i ograničavajuće, društvo koje teži kontroli, kao i da opšta informisanost građana o samom konceptu EU nije na dovoljno visokom nivou.

Prema prvom izveštaju sa konferencije koji je predočen javnosti krajem avgusta, mladi u Srbiji se znatno kasnije osamostaljuju u odnosu na njihove kolege iz Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država, i smatraju da naše društvo ne prepoznaje njihovu potrebu za samostalnošću, kao ni njihove napore da postanu odgovorni i finansijski samostalni. Visa istaživanje je takođe pokazalo da mladi smatraju da je sveprisutna nesigurnost u pogledu upravljanja finansijama uslovljena nedostatkom informacija o osnovnim finansijskim pojmovima.

Na prvom Visa Mladi lideri forumu, mladi učesnici su zaključili da je njihova generacija odrastala u doba najveće krize sa kojom se srpsko društvo suočilo u svojoj novijoj istoriji, kao i u uslovima potpune međunarodne izolacije zemlje, tako da pojam Evropske unije uglavnom dovode u vezu sa olakšicama koje se odnose na putovanja u bezviznom režimu. Ograničenja i granice bile su realnost mladih u Srbiji, tako da i Evropsku unija doživljavaju kao dugo čekanu slobodu.

Više od 70 odsto ispitanika je potpuno ili delimično ubeđeno da je približavanje Evropskoj uniji najbolji mogući scenario za Srbiju. Učesnici konferencije Visa mladi lideri Evropsku uniju dovodi u vezu sa vrednostima kao što su multikulturalizam i jedinstvo u različitosti, poštovanje ljudskih prava, vladavina prava, viši životni standard, tolerancija, bolji uslovi obrazovanja, kao i mogućnost profesionalnog razvoja i usavršavanja.

Prema ispitivanju koje je sprovela Visa, više od 70 odsto mladih ispitanika je odgovorilo da su upravo otvorene granice, mogućnost zapošljavanja i veći priliv investicija, ono što im se najviše dopada u vezi sa EU, dok su drugi naveli da su to kulturne razlike, slobodno tržište, visoki standardi EU i mogućnost obrazovanja.

Na pitanje šta je to što im se ne dopada u vezi sa Evropskom unijom, 66 odsto ispitanika je izjavilo da su to birokratija, administrativna ograničenja i striktna pravila koja postoje u Evropskoj uniji, 22 odsto je ukazalo na kulturne razlike, 10 odsto ispitanih nije zadovoljno prilivom stranih investicija i dolaskom stranih kompanija, dok 6 odsto ispitanika ne prihvata u potpunosti ideju otvorenih granica.

Na Visa mladi lideri konferenciji pomenute su i negativne asocijacije koje mladi imaju vezi sa Evropskom unijom, te se tako došlo do zaključka da nekolicina učesnika strahuje od posledica savremene industrijalizacije i razvoja, i smatra da su građani EU izgubili nesto veoma važno – zdravu prirodnu sredinu i pristup zdravoj ishrani.

Kada su u pitanju prednosti i potencijalni negativni efekti priključenja Srbije EU, 58 odsto ispitanika iz Visa istaživanja očekuje da će doći do porasta stranih investicija i finansijske podrške, dok 26 odsto njih veruje da će priključenje EU omogućiti Srbiji da postane otvorenija zemlja, te da će samo društvo time postati manje restriktivno. Za 8,5 odsto ispitanika značajno je to što će Srbija biti u prilici da učestvuje u radu EU institucija, dok se 8 odsto nada većem prilivu turista u zemlju.

Bolje mogućnosti za lični i profesionalni razvoj, uključujući različite obrazovne programe, specijalizacije, bolji radni uslovi, pristup fondovima EU, kao i bolja komunikacija sa drugim Evropljanima, samo su neki od odgovora koje su mladi građani Srbije davali na pitanja u vezi sa njihovim ličnim očekivanjima nakon potencijalnog ulaska u EU.

Kada im je, na kraju, postavljeno pitanje u vezi sa mogućim ulaskom Srbije u EU, mladi ipak nisu bili optimistični. Njihova mišljenja su podeljena: neki za godinu pristupanja navode 2020. (29 odsto ispitanika), 2015. (28 odsto), dok drugi smatraju da se ulazak Srbije u EU neće dogoditi u narednih 10 godina (24 odsto). S druge strane, samo 12 odsto ispitanika misli da Srbija nikada neće ući u EU.

Ono što ipak iznenađuje jeste činjenica da studija koju je sprovela Visa pokazuje da 30 odsto ispitanika veruje da će pristupanje Srbije EU ozbiljno ugroziti srpsku kulturnu baštinu, a 20 odsto smatra da bi ona time potpuno nestala. S druge strane, 27 odsto ispitanika je uvereno da će naša kulturna baština biti očuvana i integrisana u evropsko kulturno nasleđe, a 21 odsto ispitane omladine smatra da u Srbiji uopšte ne postoji kulturni identitet koji bi se mogao narušiti.

|Search:Find More About “Prva asocijacija na Evropsku uniju je mogućnost slobodnog putovanja”, kaže većina mladih u Srbiji|

[ad#ad-post1]

tnews