Odloženo izručenje britanskog hakera SAD

Alan Džonson, britanski ministar policije, saopštio je da je rok za izručenje SAD Gerija Makinona, nekadašnjeg administratora računarskih sistema koji je svojevremeno provalio u računarske sisteme više državnih agencija i sekretarijata SAD, odložen za još sedam dana.

Makinon, koji boluje od Aspergerovog sindroma (jedna vrsta autizma), optužen je da je u periodu od 1. februara 2001. godine do 19. marta 2002. godine upao u računarske sisteme Vojske SAD, svemirske agencije NASA, američkog Sekretarijata odbrane i Vazduhoplovstva američke vojske. Optužnica koju je protiv njega podigao okružni sud u američkoj državi Virdžiniji, tereti ga za sedam krivičnih dela, među kojima se nalaze krivična dela prevare i računarskog kriminala. Prema navodima iz optužnice, Makinon se domogao administratorskih ovlašćenja na pomenutim računarskim sistemima da bi pregledao, menjao i brisao korisnike i podatke. Osim toga, instalirao je softver koji mu je omogućio da daljinskim putem kontroliše napadnute računare. Prema tvrdnjama tužioca, šteta koju je Makinon naneo iznosi oko 700.000 dolara.

Makinonovi advokati su više puta do sada pokušali da iznude odlaganje izručenja ili suđenje u Velikoj Britaniji, uključujući obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava i pokušaj nagodbe sa Britanskim kraljevskim javnim tužilaštvom. Evropski sud za ljudska prava je presudio da izručenje ne krši Makinonova ljudska prava, dok je britansko tužilaštvo, iako je Makinon priznao krivicu, odbilo da protiv njega podigne optužnicu i na taj način se saglasilo sa izručenjem.

Uzgred, Makinon je na saslušanju izjavio da je provalio u računarske sisteme državnih agencija da bi dokazao da vlada SAD ima dokaze o postojanju neidentifikovanih letećih objekata koje krije od javnosti. (G.B.)

Izvor: Mikro

newsmaster