Intel odlaže pojavu grafičkog procesora Larrabee

Intel je krajem prošle nedelje objavio da je odložio komercijalno izdanje grafičkog procesora Larrabee, čija se pojava očekivala sledeće godine, ali nije objavio nikakve podatke o novom roku pojavljivanja.

Kompanija je prvobitno nameravala da započne prodaju ovog višejezgarnog čipa tokom 2010, ali se ispostavilo da njegov razvoj kasni u odnosu na plan. Nikakvi detalji o razlozima kašnjenja nisu objavljeni.

Intel je i dalje odlučan u nameri da napravi grafički čip i sledeće godine će razmotriti planove daljega rada, izjavio je njegov predstavnik za medije i dodao da će uzorke čipa Larrabee dostaviti razvojnim inženjerima sledeće godine, zajedno s alatom koji će im omogućiti da pišu i testiraju aplikacije za njega.

U septembru ove godine Intel je na svom razvojnom forumu u San Francisku demonstrirao sistem zasnovan na čipu Larrabee. Tada je najavljeno da će čip isporučiti sledeće godine, ali nije naveden nikakav poseban datum. Pored toga, Intel je nekoliko osnovnih detalja o čipu sačuvao kao tajnu, uključujući i podatak o broju jezgara.

Larrabee će biti prvi diskretni grafički procesor ove kompanije. Bio je okarakterisan kao procesor s mnoštvom jezgara koji će moći da obavlja iste zadatke kao i centralni procesor s više jezgara, ali tako što omogućava veći paralelizam korišćenjem više kanala za obradu podataka.

Čip će se zasnivati na arhitekturi x86 i imaće mogućnost pune grafičke obrade. Projektovan je da se nadmeće s procesorima kompanija Nvidia i AMD, koje nude grafičke čipove za igranje i aplikacije visokih performansi.

Intelovi zvaničnici rekli su takođe da će se delovi tehnologije korišćene za Larrabee možda koristiti za pravljenje grafičkih jezgara koja će se integrisati u centralne procesore. (M.V.)

<span style=”font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: 12px; color: #333333;”>Search: </span><a title=”Find More About Intel odlaže pojavu grafičkog procesora Larrabee” href=”http://www.pcvesti.com/gosearch.php?id=Intel odlaže pojavu grafičkog procesora Larrabee” target=”_blank”>Find More About Intel odlaže pojavu grafičkog procesora Larrabee</a>

[ad#234x60vesti]

newsmaster