Kindle na meti hakera

Izraelski haker tvrdi da je uspeo da razbije zaštitu na Amazonovom čitaču elektronskih knjiga Kindle, koja je onemogućavala pristup sadržaju na čitačima drugih proizvođača.

Haker poznat pod pseudonimom Labba uspeo je da ispuni zadatak sa izraelskog foruma koji je zahtevao iznalaženje načina da se Amazonov format elektronskih knjiga reprodukuje na konkurentskim čitačima. Za rešavanje „problema“ bilo mu je potrebno svega osam dana, a rešio ga je zaobilazeći DRM softver koji je štitio sadržaj.

Labba navodi da će ponovo „provaliti“ DRM softver ukoliko Amazon objavi nadogradnju koja ispravlja ovaj bezbednosni propust.

Amazon je u oktobru počeo da prodaje čitač Kindle i u drugim zemljama osim SAD (ali ga korisnici iz Velike Britanije moraju kupiti na Amazonovoj veb lokaciji).

U novembru je osvežio Kindle novom baterijom i podrškom za format PDF, a početkom decembra ponudio softver Kindle for iPhone koji je postao dostupan na Appleovom servisu iTunes neposredno po pojavljivanju u SAD.

Bežični Kindle je tanak poput magazina, lakši je od papirne kese, može uskladištiti 1500 knjiga i može se koristiti dve nedelje bez dopunjavanja baterije. Ekran sa elektronskim mastilom izgleda kao papir, a podjednako je čitljiv.

Britanska prodavnica UK Kindle raspolagala je na otvaranju sa 250.000 knjiga i dnevnim novinama kao što su Times, Daily Telegraph i Daily mail. (I.S.)

Izvor: Mikro

[ad#234x60vesti]

newsmaster