Panasonic pravi bateriju za napajanje kuće nedelju dana

Panasonic sve više ide u zeleno, najpre tako što je sklopio ugovore o proizvodnji baterija za proizvođače električnih i hibridnih vozila, a sad i najavom da će prvi napraviti veliku litijum-jonsku bateriju kadru da uskladišti dovoljno struje kojom će napajati prosečnu (japansku) kuću nedelju dana.

Ova najava koju je izrekao Fumio Ocubo, predsednik Panasonica, u nedavnom intervjuu za Jomiuri Šimbun, dobija na težini kad se uzme u obzir da je sredinom decembra Panasonic kupio preko 50% deonica kompanije Sanyo, najvećeg proizvođača baterija u Japanu, čime je došao na drugo mesto liste japanskih elektronskih giganata koju predvodi Hitachi. Istovremeno je postao i proizvođač koji može da oduva bilo kog konkurenta na tržištu, uključujući A123Systems, Johnson Controls-Saft, Valence Technologies i druge. Ako prvi uđe na tržište najavljenih kućnih sistema to će dodatno učvrstiti njegovu dominantnu poziciju.

Ukoliko takve baterije postanu uobičajena kućna stavka to bi pomoglo da krovni solarni paneli i vetrogeneratori najzad dobiju više smisla. Najveća prepreka njihovom korišćenju je to što rade s vremena na vreme pa im je potrebno pouzdano skladište energije da bi zaista bili efikasni. To bi istovremeno smanjilo i potrebu skladištenja energije u celoj mreži, što je mnogo skuplji i teži poduhvat.

Time što je Sanyo učinio svojim ogrankom, Panasonic planira da ubrza razvoj skladišnih baterija a namerava da ih prodaje u kompletu sa sistemom koji će domaćinstvima omogućavati da korišćenje električne energije proveravaju na kućnom TV ekranu.

Ističući da su Panasonic i Sanyo već proizveli probnu verziju takve baterije, Ocubo je rekao da su se u poređenju s drugim firmama još više približili ostvarenju ideje o svakodnevnom životu bez emitovanja ugljen dioksida. Njihova baterija pojaviće se u prodavnicama 2011.

U zavisnosti od toga koliko će biti uspešan u njenom reklamiranju (i smanjivanju njene cene), Panasonic bi mogao postati i značajan konkurent proizvođačima gorivnih ćelija kao što je Clear Edge Power. Gorivne ćelije pretvaraju prirodni gas u struju i recikliranu toplotu, ali kao i solarni paneli ne mogu da skladište energiju za kasniju upotrebu, zbog čega je razvoj skladišnih baterija postao hitan zadatak.

„U oblasti automobilskih akumulatora u stanju smo da zadovoljimo potrebe svih ekoloških vozila, hibridnih ili električnih, a pošto sada imamo generatorske proizvode kao što su solarni paneli i gorivne ćelije, javlja se prilika da se otvori i veći posao“, rekao je Ocubo računajući na sinergetski efekat povezivanja sa Sanyom.

Panasonic je u oktobru sklopio ugovor da proizvodi baterije za Tesla Motors i uspešno izgurao s tržišta velikog proizvođača kao što je Imara. Valence koji se još drži zahvaljujući novom ugovoru s kompanijom Smith Electric Vehicles, mogao bi biti sledeći ukoliko ne požuri. (M.V.)

|Search:Find More About Panasonic pravi bateriju za napajanje kuće nedelju dana|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro