Google zakazao skup o Androidu za 5. januar

Čini se da je izvršni direktor Googlea, Erik Šmit, izvadio par stranica iz Appleove knjige scenarija kad je ranije ove godine napustio mesto u njegovom upravnom odboru. Google je naime u utorak predstavnicima medija poslao pozivnice da se okupe u njegovom sedištu u kalifornijskom gradu Mauntin Vju u utorak 5. januara. Pozivnica se može videti ovde.

Skup je posvećen Googleovoj mobilnoj platformi Android, moći će da mu prisustvuju samo zvanice, a sastojaće se od konferencije za štampu, prezentacije, odgovaranja na pitanja i demonstracija. (Prisutni srećnici počastiće se i ručkom, što je dodatni bonus, jer se zna da je Google poznat po dobroj kuhinji.)

Naravno, da se Apple nije povukao sa ovogodišnje izložbe Macworld Expo, 5. januar bi verovatno bio dan kad bi Stiv Džobs držao svoju prezentaciju. Međutim, delom baš zbog toga što je Apple odlučio da se povuče, Macworld Expo će se ove godine održati u februaru.

S druge strane, Google je svoje okupljanje zakazao svega dva dana pred otvaranje ovogodišnje izložbe potrošačke elektronike Consumer Electronics Show u Las Vegasu. CES je 2007. bio potpuno u senci Džobsove prezentacije na kojoj je predstavio iPhone, a sada i Google ima priliku da prepadne elektronsku industriju jednim potezom.

O tome šta će Google tačno najaviti već se uveliko raspreda na sve strane. Prvi kandidat je Android telefon s oznakom Google, nazvan Nexus One. Međutim, ostaje pitanje po čemu bi taj telefon mogao da se razlikuje od svojih prethodnika kao što su G1 i Motorola Droid – pogotovo pošto postoje nagoveštaji da će ga proizvoditi kompanija HTC.

Zato se raspravlja i o poslovnom modelu vezanom za Nexus One, pri čemu kruže glasine da će to biti otključan aparat koji će se prodavati direktno potrošačima. Takav potez bi otvorio Nexus One svim korisnicima koji ne žele dvogodišnji ugovor i potencijalno bi mirisao na androidski odgovor na iPod Touch.

Ako ništa drugo, Nexus One bi malo odvukao pažnju i sa mora neprestanih nagađanja i šuškanja čiji je povod Appleov tablični uređaj koji se očekuje krajem januara. (M.V.)

|Search:Find More About Google zakazao skup o Androidu za 5. januar|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

tnews