3D igre i filmovi uskoro na HD televizorima

Konzorcijum HDMI priprema se da doda podršku za 3D prikaz najnovijoj specifikaciji 1.4 svoga standarda. Tako će 3D igre i filmovi visoke definicije moći da se prikazuju na HD televizorima.

HDMI (high-definition multimedia interface – multimedijski interfejs visoke definicije) priključci koriste se za povezivanje spoljnih izvora video signala, kao što su igračke konzole i set-top kutije sa monitorima i televizorima. Večna ovih priključaka zadovoljava aktuelnu specifikaciju 1.3 koja ne podržava 3D video, ali to će biti ispravljeno najnovijom inkarnacijom 1.4.

Dogovoreno je da se članovi HDMI konzorcijuma sastanu krajem januara kako bi i zvanično dodali podršku za 3D novoj specifikaciji. Kada konzorcijum ozvaniči svoju odluku ona postaje obavezujuća za sve proizvođače koji prodaju uređaje sa HDMI priključcima.

Tržište 3D videa sve više raste kao rezultat podrške proizvođača televizora i drugih video uređaja. Sony očekuje da će svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine biti emitovano kako u 2D, tako i u 3D tehnici, a kako bi pokrio ovaj događaj najavio je i odgovarajuće televizore. Korejanska komisija za komunikacije najavila je planove za početak emitovanja 3D televizijskog signala u drugoj polovini naredne godine.

Očekuje se da će Samsung na predstojećoj izložbi potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show, CES), koja se održava od 7. do 10. januara u Las Vegasu, predstaviti svoje modele 3D televizora. LG očekuje da će naredne godine prodati više od 400.000 komada 3D televizora.

Blu-ray Disc asocijacija finalizirala je svoju 3D specifikaciju, koja će omogućiti skori početak prodaje 3D filmova i igara na Blu-ray diskovima. Kompanije kao što su AMD i Nvidia planiraju da demonstriraju stereoskopski Blu-ray 3D video na predstojećem CES-u. (I.S.)

|Search:Find More About 3D igre i filmovi uskoro na HD televizorima|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

tnews