Lenovo ugrađuje AMD-ove čipove u ThinkPad

Lenovo je u ponedeljak objavio da će i pored dugotrajnog partnerstva s Intelom početi da nudi i ekonomične prenosive računare serije ThinkPad u kojima će biti procesori kompanije Advanced Micro Devices (AMD).

Nova linija računara ThinkPad Edge namenjena malim i srednjim preduzećima sadržaće AMD-ove jednojezgarne i dvojezgarne procesore Athlon Neo i Turion Neo i koštaće između 500 i 800 dolara. Prvi Edge čija je najniža cena 550 dolara, imaće ekran od od 13,3 inča a kasnije tokom godine pojaviće se i modeli s ekranima drugih dimenzija (od 13 do 15 inča) i tastaturama koje svetle.

Čip Athlon Neo nalaziće se i u novom ultratankom modelu profesionalne klase ThinkPad X100e koji krase prenosivost internet računara i performanse primerene multimedijskim aplikacijama. Polazna cena mu je 450 dolara, težak je 1,36 kg i ima ekran od 11,6 inča a na raspolaganju je i u crvenoj boji.

X100e će moći da ima disk od najviše 250 GB i memoriju s najviše 4 GB, a za grafiku je zadužen integrisani ATI Radeon 3200. Baterija s tri ćelije omogućava najviše dva sata rada ali s duplo većim brojem ćelija može da izdrži čak i pet.

Novi računari su već u prodaji a Lenovo će ih od 7. do 10. januara prikazati i na izložbi Consumer Electronics Show u Las Vegasu.

Opredeljenje kompanije Lenovo da koristi AMD-ove čipove u računarima ThinkPad usledilo je svega nekoliko nedelja pošto je Federalna komisija za trgovinu podnela tužbu protiv Intela u kojoj tvrdi da je ovaj proizvođač čipova nezakonito koristio svoj dominantni položaj na tržištu da potisne konkurente i da je kupcima suzio izbor procesora. Intel je te tvrdnje odbacio. (M.V.)

|Search:Find More About Lenovo ugrađuje AMD-ove čipove u ThinkPad|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

tnews