Intel stiže na CES sa 17 novih procesora

Sve oči biće uprte u Las Vegas kad se 7. janura otvore vrata izložbe CES posvećene elektronici široke potrošnje, ali veliki proizvođači se već upinju da preteknu jedan drugog najavama koje objavljuju i pre njenog otvaranja. Lenovo je već obelodanio nove prenosive računare u koje je ugradio AMD-ove procesore, a Intel je otkrio detalje o svojim najnovijim procesorima serija Arrandale i Clarkdale koji će prenosive i stone računare učiniti bržim i energetski efikasnijim.

Clarkdale procesori su namenjeni stonim računarima a Arrandale prenosivim. I jedni i drugi su projektovani korišćenjem nove arhitekture koja funkcije grafičke obrade, upravljanja memorijom i PCI Express magistralom integriše u jedan čip smešten u istom kućištu u kome je i centralna jedinica. Time je eliminisana potreba za trećom komponentom poznatom kao severni most (Northbridge) koja je pripadala skupu sistemskih čipova prisutnim na tradicionalnim Intelovim matičnim pločama.

Obe serije procesora zasnivaju se na novoj arhitekturi Westmere. Novi čipovi s dvojezgarnim centralnim procesorima pojaviće se u vidu modela iz serija Core i7, Core i5 i Core i3 u okviru kojih su dalje razvrstani po brzini radnog takta i radnom naponu. U seriji Arrandale nudi se 11 procesora (pet Core i7, četiri Core i5 i dva Core i3) a u seriji Clarkdale šest.

Nova tehnologija nazvana Turbo Boost omogućava bržu obradu i uštede u potrošnji struje. U zavisnosti od poslova koje izvršavaju procesori će moći da povećaju brzinu jezgra ili ga čak isključe kad nije potrebno, da bi se štedelo na struji.

Novi procesori su u stanju da obrađuju dva video toka visoke rezolucije u isto vreme. Zanimanje za video visoke rezolucije raste i grafički delovi novih procesora moći će da dekodiraju i Blu-ray filmove što će procesorski deo osloboditi da obavlja druge poslove.

Bolje performanse se postižu i tako što će novi čipovi imati više kanala za obradu podataka u svakom jezgru. Na primer, Core i5 sa dva jezgra moći će istovremeno da izvršava instrukcije u četiri kanala umesto u dva koliko je u stanju postojeći Core 2 Duo sa dva jezgra.

Poboljšane performanse i manja potrošnja delom su posledica naprednijeg proizvodnog postupka koji Intel koristi da bi napravio ove čipove. Centralne procesorske jedinice izrađuju se korišćenjem 32-nanometraskog proizvodnog procesa dok se za grafički deo i memorijski kontroler koristi proces od 45 nm.

Intel već uveliko proizvodi i isporučuje ove čipove i verovatno će se na izložbi pojaviti veći broj stonih i prenosivih računara u koje su ugrađeni. (M.V.)

|Search:Find More About Intel stiže na CES sa 17 novih procesora|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro