Google predstavio Nexus One

Posle nekoliko nedelja nagađanja i iščekivanja, Google je u utorak održao najavljenu konferenciju za medije i predstavio Nexus One, novi pametni mobilni telefon zasnovan na njegovom operativnom sistemu Android. (Oni koji su očekivali Erika Šmita i tablu kao iznenađenje pred CES, moraće da promene kolosek i sačekaju Appleovu konferenciju krajem janura.)

Google se pobrinuo za dušu svog telefona dok je za telo bio zadužen tajvanski HTC. Nexus One je najavljen kao „super telefon u kome se veb sreće s mobilnim telefonom“ i kao primer onoga što mobilni telefoni mogu da urade koristeći Android. Za početak će moći da se kupi u SAD, Velikoj Britaniji, Singapuru i Hongkongu.

Iako je tanak (11,5 mm) i lagan (130 g) a dizajnom se ne izdvaja naročito u odnosu na dvadesetak postojećih telefona s Androidom, krcat je brojnim funkcionalnostima i s nekoliko istaknutih detalja među kojima je i Qualcommov procesor QSD 8250 (Snapdragon) koji radi na 1 GHz .


Primarni interfejs je ekran dijagonale 9,4 cm i rezolucije 480 x 800, izrađen u tehnologiji organskih svetlećih dioda s aktivnom matricom (Active Matrix Organic Light Emitting Diode, AMOLED), s pet polaznih ekrana čiji se sadržaj može podešavati. Koristi Android 2.1 (Eclair) a njegov WVGA ekran može da prikazuje 3D grafiku. Odmah ispod ekrana je kuglica s kojom se kreće kroz menije, ali koja istovremeno služi i kao trobojni svetleći signalizator (upali se, na primer, kad stigne nova poruka). Za slušalice je ugrađen standardni 3,5-milimetarski priključak, a tu je i mikroUSB konektor koji služi i za napajanje (priča o univerzalnom punjaču dobija podršku).

Rukovodioci projekta Nexus One smatraju da ovaj telefon sadrži sve što se može očekivati od jednog Android telefona, plus nekoliko dodatnih bisera kao što su: GPS s Google Mapama i navođenjem od skretanja do skretanja, akcelerometer, virtuelna tastatura, svetlosni senzor za podešavanje svetline ekrana (da bi se štedela baterija), blizinski senzor (da se telefon ne isključi kad ga pritisnete uz lice), kompas, kamera od pet megapiksela s autofokusom i LED blicem (upisuje geolokaciju snimljenih slika zahvaljujuči podacima iz AGPS prijemnika, a snima i video rezolucije 720 x 480 s 20 i više sličica u sekundi, koji se jednim pritiskom može poslati na YouTube), Wi-Fi, novi interfejs medijske galerije s pristupom Picassi i YouTubeu, pristup Facebooku, stereo Bluetooth i izmenjiva baterija. U ovom trenutku neće moći da se koristi kao modem za povezivanje drugih uređaja s Internetom (Tethering) i ne podržava višedodirne komande, a unutrašnja memorija je ograničena na svega 512 MB (ali se to prevazilazi mikro SD karticama od 4 do 32 GB).

Nexus One će biti prvi Android telefon koji aktivno potiskuje buku zahvaljujući tome što ima dva mikrofona (jedan na dnu telefona a drugi na poleđini) koji podešavaju glasnoću tako da se okolna buka anulira u najvećoj meri. Pored toga, raspolaže i s više mogućnosti glasovnog komandovanja u poređenju s drugim Android telefonima. To između ostalog znači da se, na primer, bez korišćenja prstiju već samo glasom može promeniti stanje na Facebooku, uneti tekst i pretraživati nova aplikacija Android Google Earth.

Posebna pažnja posvećena je prilagođavanju. „Žive tepate“ (Live wallpapers) koriste 3D tehnologiju da se prikažu nove pozadine, a na poleđini telefona može se ugravirati lična poruka.

Nexus One se može kupiti u Googleovoj mrežnoj prodavnici koja se nalazi ovde. Kupci u SAD mogu ga kupiti otključanog za 530 dolara (oko 370 evra) a ukoliko se odluče da potpišu dvogodišnji servisni ugovor s mobilnim operaterom T-Mobile dobiće ga za 180 dolara (oko 125 evra). Prodavnica će se uskoro proširiti na više zemalja i na više operatera.

Za one koji ne vole da zaviruju u rečnik dodajmo da reč Nexus potiče od latinskog glagola nectere (povezati) tako da se prevodi kao veza, povezana grupa ili centar nečeg. Nema sumnje da je Google izabrao dobro ime za svog prvenca (One).
(M.V.)

|Search:Find More About Google predstavio Nexus One|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

tnews