Nemci zbog softverske greške ostali bez kreditnih kartica

Više od 20 miliona bankarskih i kreditnih kartica izdatih u Nemačkoj postalo je neupotrebljivo od početka godine zbog kompjuterske greške vezane za promenu datuma, odnosno oznaku 2010. godine.

Od 45 miliona izdatih bankarskih kartica Eurocheck, preko 20 miliona korisnika se javilo da ne može da podigne novac sa bankomata ili da plaća usluge. Takođe, od osam miliona korisnika kreditnih kartica, preko 3,5 miliona se javilo sa istim problemom. Vlasnici kartica ne mogu svoj novac da podignu u Nemačkoj, ali i inostranstvu.

Greška je nastala zbog softverske greške na čipu kartice. U nemačkom bankarskom udruženju DSGV kažu da je problem bio očekivan zato što bezbednosni čipovi na nekim novim karticama ne mogu da prepoznaju 2010. godinu. Bankari tvrde da ovaj problem sigurno neće ugroziti bezbednost novca njihovih klijenata.

Nemačko bankarsko udruženje je izrazilo očekivanje da će se plaćanje karticama u prodavnicama obnoviti do idućeg ponedeljka, a organizacija za zaštitu potrošača je već napomenula da je greška na strani banaka, koje moraju doneti odluku da nadoknade svu nastalu štetu i troškove koje će pretrpeti korisnici kartica. (A.S.)

|Search:Find More About Nemci zbog softverske greške ostali bez kreditnih kartica|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro