Novi pikoprojektori nude kvalitetniju sliku

Novi pikoprojektori prikazani na izložbi CES imaju bolju sliku od svojih prethodnika i njihovi proizvođači se nadaju da će im to omogućiti da uplivaju u maticu projektorskih tokova.

Pikoprojektori su majušni projektori veličine mobilnog telefona koji se povezuju na prenosivi računar ili pametni telefon i prikazuju filmove, PowerPoint prezentacije i druge vrste datoteka. Privukli su pažnju i prošle godine ali neki nisu davali naročito kvalitetnu sliku. I pored toga postoje predviđanja da će tržište ovih projektora, uključujući i modele koji se ugrađuju u mobilne telefone i druge proizvode, do 2013 godine dostići vrednost od milijardu dolara.

Nekoliko kompanija prikazalo je ove godine unapređene modele. Microvision je prikazao Showwx za koji tvrdi da je prvi koji za projektovanje slike koristi laser. Zahvaljujući tome na bilo kakvoj površini daje svetlu sliku kvaliteta WVGA (480 x 848) čija je dijagonala od 15 cm do 5 metara (6–200 inča).

Nema ugrađenu memoriju već se povezuje na iPod, iPhone, računar ili neki drugi uređaj s TV izlazom ili VGA konektorom. Dugačak je 12 cm a širok 6 i težak svega 120 grama. Zamenjiva litijum-jonska baterija traje svega sat i po, ali se može napuniti preko mikro USB priključka.

Showxx se već prodaje u delovima Azije i u Evropi, a u SAD će se pojaviti u martu. Cena je oko 500 dolara.

Kompanija 3M je prikazala obnovljenu verziju projektora MPro 120 namenjenog ljudima u pokretu. Nova verzija nosi oznaku MPro 150 dugačka je nešto više od 12 cm a teška 160 grama, ima svetliju LED lampu od svog prethodnika (15 lumena) i prvi je pikoprojektor ove kompanije sa ugrađenom memorijom, tako da se ne mora priključivati na druge uređaje. Kapacitet memorije iznosi 1 GB ali se SD karticom može proširiti. Sadržaj za projektovanje učitava se preko USB priključka, ali pošto ima i ulaze za VGA, kompozitni i komponentni video može se povezati na računar i druge uređaje.

|Search:Find More About Novi pikoprojektori nude kvalitetniju sliku|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro