Microsoft “krpi“ Word u skladu sa sudskom naredbom

Microsoft je u subotu, u skladu sa prošlomesečnom sudskom naredbom, objavio “zakrpljenu” verziju Worda 2003 za računare sa Windowsom i saopštio da će uskoro objaviti i ažuriranu verziju Worda 2003 za računare Macintosh.

Američki savezni sud u Teksasu je u junu prošle godine odlučivao o tužbi kanadske kompanije i4i iz 2007. godine, u kojoj je ta kompanija tvrdila da Microsoft u svom programu Word nezakonito koristi njenu XML tehnologiju za uređivanje teksta. Sud je zaključio da je Microsoft prekršio patent kompanije i4i i naložio da joj isplati odštetu u iznosu od oko 290 miliona dolara. Krajem decembra žalbeni sud je potvrdio odluku nižeg suda i odbacio žalbu Microsofta. Osim toga kompaniji je naređeno da do 11. januara izmeni Word tako što će iz njega ukloniti spornu tehnologiju ili da od tog datuma prestane da prodaje svoj program.

Microsoftova zakrpa u potpunosti uklanja spornu XML tehnologiju i namenjena je velikim proizvođačima računara koji pre isporuke na njih instaliraju Microsoftov programski paket Office. Kad se zakrpa instalira, Word više neće čitati namenski izrađene XML elemente sadržane u DOCX, DOCM ili XML datotekama. Datoteke će moći da otvori ali će ti elementi biti uklonjeni.

Microsoft nije obavezan da menja ranije prodate verzije Worda kroz sistem softverskih nadogradnji, već samo da ukloni tehnologiju kompanije i4i iz proizvoda koje bude prodavao posle 11. januara 2010.

Zakrpa za Word 2007 i Office 2007 je objavljena početkom januara, dok predstojeći Word 2010 i Office 2010, čije probne verzije su objavljene u novembru prošle godine, ne zahtevaju nikakve promene jer ne sadrže spornu tehnologiju kompanije i4i. (M.S.)

|Search:Find More About Microsoft “krpi“ Word u skladu sa sudskom naredbom|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro