Adobe će biti glavna meta hakera u 2010. godini

Antivirusna kompanija McAfee saopštila je početkom ove nedelje da će softver kompanije Adobe Systems, pre svega Flash i Acrobat Reader, u 2010. godini biti glavna meta hakera, nadmašujući i aplikacije iz Microsoftovog paketa Office.

” Microsoftovi proizvodi su oduvek bili meta kiberkriminalaca zbog njihove popularnosti i raširenosti. U narednoj godini, međutim, očekujemo da softver kompanije Adobe, posebno Acrobat Reader i Flash, budu omiljena meta“, kaže se u izveštaji kompanije McAfee koji nosi naziv “Predviđanja pretnji u 2010. godini”.

Hakeri uglavnom za metu softver koji je široko raspostranjen kako bi na taj način postigli maksimalni uticaj. Iz tog razloga su Microsoftovi proizvodi predstavljali njihovu glavnu metu, sve dok kompanija nije pojačala bezbednost svog softvera, posebno novijih operativnih sistema, zbog čega su hakeri morali da potraže dodatne mete.

Kevin Linč, tehnički direktor Adobea je nedavno potvrdio da je softver te kompanije sve češća meta napada i dodao da Adobe ulaže napore kako bi na te napade odgovorio.

“Broj napada na Acrobat Reader i Flash Player je zaista veći nego ranije, a mi trenutno pokušavamo da skratimo period od trenutka kada saznamo za neki problem do trenutka kada objavimo zakrpu. Ranije se radilo o nekoliko meseci; sada je taj period kod kritičnih zakrpa smanjen na dve nedelje“, kaže Linč.

Stručnjaci kompanije McAfee predviđaju da će su 2010. godini na udaru halera naći i Mozillin čitač Weba Firefox i Appleov QuickTime, ali i društvene mreže kao što su Facebook i Twitter. Predviđa se i pojava novih načina napada koji će koristiti HTML 5, odnosno njegovu podršku za prikazivanje mrežnog video sadržaja i mogućnost da Web aplikacije rade i bez povezivanja sa Internetom.

“HTML 5 će stanjiti liniju između stonih i mrežnih aplikacija što će, uz objavljivanje Googleovog operativnog sistema Chrome, stvoriti još jednu priliku autorima zlonamernog softvera da vrebaju korisnike“, poručuju iz kompanije McAfee. (M.S.)

|Search:Find More About Adobe će biti glavna meta hakera u 2010. godini|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

tnews