Aerodromski skeneri mogu da memorišu i šalju slike

Uprkos javnim izjavama američke administracije za bezbednost prevoza (Transportation Security Administration, TSA) da aerodromski skeneri celog tela ne mogu da memorišu i šalju slike, sudeći prema dokumentima koje je pribavio informativni centar za elektronsku privatnost (Electronic Privacy Information Center, EPIC) to nije tačno.

U dokumentima koji sadrže tehničke specifikacije i ugovore s dobavljačima navedeno je da TSA od njih zahteva da isporuče opremu koja može da memoriše, štampa i šalje slike skeniranih putnika kad se testira, izveštava CNN.

TSA je javno objavila da se slike ne mogu memorisati i da se brišu sa skenera čim ih aerodromski službenik pregleda. Isto tako tvrdi i da skeneri ne mogu da ih štampaju i šalju. Međutim, zvanično je priznala CNN-u da te mogućnosti postoje kad se skener prebaci u stanje testiranja.

Zvaničnik ove agencije je naveo da su te funkcije onemogućene pre nego što se skener isporuči aerodromima i da rukovaoci na aerodromima ne mogu skenere da prebace u stanje testiranja kako bi ih omogućili. S druge strane, nije želeo da objašnjava kakve su specijalne zaštite uvedene kako bi se rukovaoci sprečili da to urade. TSA takođe ističe i to da skeneri nisu umreženi, pa su nedostupni hakerima.

Trenutno je 40 ovakvih skenera već instalirano na 19 aerodroma u SAD, a do kraja godine biće ih još 150. (M.V.)

|Search:Find More About Aerodromski skeneri mogu da memorišu i šalju slike|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro