Apple predstavlja MacBook Air – najtanji prenosni računar na svetu

BEOGRAD, o3one galerija- 3. april 2008. — Apple je predstavio novi MacBook Air, najtanji prenosni računar na svetu. MacBook Air je na svojm najužem mestu tanak do sada neostvarenih 0,16 inča (samo 4 mm), dok mu je maksimalna širina 0,76 inča (manje od 2 cm), što je manje od najtanjeg mesta ijednog drugog postojećeg prenosnog računara. MacBook Air ima zadivljujući 13,3-inčni (33,25 cm) LED ‘widescreen’ ekran s pozadinskim osvetljenjem, tastaturu s pozadinskim osvetljenjem u punoj veličini, ugrađenu iSight video kameru za video konferencije te prostran ‘multi-touch trackpad’, koji prepoznaje dodir, pritisak, kruženje i lupkanje prstima. MacBook Air pokreće 1,6 GHz ili 1,8 GHz Intel Core 2 Duo procesor s 4 MB L2 radne memorije i standardno uključuje 2 GB memorije, 80 GB 1,8-inčni hard disk, najnoviju 802.11n Wi-Fi tehnologiju i Bluetooth 2.1.


“Napravili smo najtanji notebook na svetu a da pritom nismo žrtvovali tastaturu u punoj veličini niti 13-inčni ekran” rekla je Ljubica Hadžistević, direktorka prodaje Apple IMC Srbija. “Kada prvi put vidite MacBook Air, teško je poverovati da je reč o prenosnom računaru toliko neverovatnih karakteristika, i još sa tastaturom i ekranom u pravoj, normalnoj veličini. Ali, upravo o tome se ovde i radi. Sve je neverovatno.”

MacBook Air ima 13,3-inčni LED sjajni ‘widescreen’ ekran s pozadinskim osvetljenjem, koji je ujedno manje troši i štedi energiju, dok prostrani ‘trackpad’ nudi podršku za ‘multi-touch’ kretnje, za pritiskanje, kruženje i lupkanje prstima, što ga čini intuitivnijim no ikad ranije za pretraživanje i rotaciju fotografija ili zumiranje internet stranica u Safariju™. MacBook Air ima tastaturu pune veličine u doteranom i izdržljivom aluminijskom kućištu. Tastatura s pozadinskim osvetljenjem čini ga idealnim za rad u mračnijim okruženjima kao što su avioni, studiji ili konferencijske dvorane, dok ugrađeni senzor za ambijentalno svetlo automatski prilagođava osvetljenost tipki kao i jačinu svetla na ekranu za optimalnu vidljivost.

MacBook Air ima bateriju koja omogućuje do pet sati rada za potpunu bežičnu produktivnost i uključuje AirPort Extreme 802.11n Wi-Fi umreženost koja pet puta povećava produktivnost i udvostručuje domet od 802.11g. Apple-ov Migration Assistant softver sada omogućuje korisnicima da brže prebacuju datoteke, aplikacije i postave sa svog starog Maca na MacBook Air izravno preko bežične mreže.

Korisnici MacBook Aira mogu kupiti prateći dodatak MacBook Air SuperDrive, kompaktnu spoljašnju optičku jedinicu dizajniranu upravo za MacBook Air. MacBook Air SuperDrive se napaja preko MacBook Air USB priključka, što uklanja potrebu za zasebnim adapterom za strujno napajanje. Mnogi korisnici MacBook Aira neće imati potrebu za optičkom jedinicom, sada kada mogu bežičnim putem iznajmljivati filmove s iTunes Storea, bežično arhivirati datoteke s Time Capsuleom i pristupiti optičkim jedinicama na udaljenim PC-jevima ili Macovima da bi bežičnim putem instalirali softverske aplikacije na MacBook Air.

MacBook Air pokreće Intel Core 2 Duo procesors snage 1,6 GHz ili 1,8 GHz i standardno uključuje 2 GB memorije, 80 GB 1,8-inčni hard disk. Mogući dodatni 64 GB disk ne sadrži pomične delove zbog dodatne izdržljivost.i Svaki MacBook Air uključuje mikro-DVI priključak tako da se korisnici mogu spojiti na predivan Apple-ov 20-inčni ili 23-inčni Cinema Display da bi proširili svoj radni prostor ili se mogu spojiti na projektore i ostale ekrane putem DVI, VGA, Composite-a i S-video adaptera. MacBook Air uključuje USB 2.0 priključak za vanjske uređaje ili za punjenje baterije iPoda ili iPhone-a, telefonski priključak i odlično prihvaćeni Apple MagSafe Power Adapter dizajniran posebno za mobilne korisnike.

Svaki MacBook Air dolazi s iLife® ‘08, najznačajnijom nadogradnjom Apple-ovog nagrađivanog zbira digitalnih ‘lifestyle’ aplikacija, uključujući značajnu novu verziju iPhoto i potpuno iznova osmišljen iMovie, obe aplikacija potpuno su integrisane s novom .Mac Web Gallery aplikacijom za razmenu fotografija i video sadržaja. Novi MacBook Air također dolazi s Leopardom, šestim značajnim izdanjem najnaprednijeg operativnog sistema na svetu. Leopard uključuje Time Machine™, jednostavan način za automatski backup svega na Macu; redizajniran Finder koji korisnicima omogućava brzo pretraživanje i razmenu datoteka između više Macova; Quick Look, novi način da se trenutno pregleda sadržaj datoteka bez otvaranja aplikacije; Spaces, intuitivnu novu odliku za stvaranje grupe aplikacija i za trenutno prebacivanje među njima; potpuno novi desktop sa Stacks aplikacijom, novim načinom da se datotekama jednostavno pristupi iz Docka te na kraju značajno poboljšanje Maila i iChata. Članovi .Maca, dok su na putovanju, mogu da koriste novu stvar Back to My Mac radi pretraživanja i pristupa datotekama na njihovom kućnom računaru s MacBook Air-a putem interneta.

Novi MacBook Air predstavlja oličenje Appleovog kontinuiranog napretka po pitanju zaštite životne okoline: ima aluminijumsko kućište, što znači da je od materijala omiljenog u reciklažnim službama; ima prvi Apple-ov LCD ekran bez žive sa staklom bez arsena; a materijal bez inhibitora izgaranja broma korišćen je za većinu strujnih krugova, kao i unutrašnji kablovi bez PVC-a. Nadalje, MacBook Air troši najmanje energije od svih Mac-ova, a ambalaža, koja je i inače rađena od 100 posto recikliranog materijala, je 56 posto manja od najmanjeg do sada korišćenog MacBook pakovanja.

Cene na srpskom tržištu:

MacBook Air 1.6 – 157.890 i
MacBook Air 1.8 – 266.690 dinara