Intel ugrađuje nove procesore Atom u Internet računare Classmate

Kompanija Intel saopštila je da će unaprediti svoje Internet računare iz serije Classmate, tako što će u njih ugrađivati nove modele procesora Atom i smanjiti njihove dimenzije kako bi postali uglađeniji i lakši za prenošenje.

Novi računari iz serije Classmate biće zasnovani na dizajnu nazvanom „Convertible“, koji podrazumeva računar sa ekranom od 25,6 cm (10,1 inč) osetljivim na dodir i sa mogućnošću obrtanja i pretvaranja Internet računara u tablični računar. Novi procesori Atomi će se ugrađivati i u starije modele iz serije Classmate koji se otvaraju poput školjke i nemaju ekran osetljiv na dodir.

Intel je u decembru prošle godine najavio dva nova procesora Atom, model N450 koji radi na 1,66 GHz i model N470 koji radi na 1,83 GHz. Novi Atomi su manji za 60 procenata u odnosu na prethodne modele i troše za 20 procenata manje energije. Poboljšanja karakteristika procesora smanjiće veličine budućih modela Internet računara Convertible Classmate i produžiti vek trajanja njihovih baterija. Intel namerava da ove Internet računare učini lakim za nošenje, ali takođe želi da uređaji ostanu čvrsti tako da ne mogu lako da se polome.

Intel će dodati još mogućnosti za bežično povezivanje kod oba modela, uključujući i širokopojasne mobilne 3G i WiMax opcije, a istražuje se i upotreba ekrana većih dijagonala.

Modeli iz serije Classmate predstavljeni su 2007. godine, a Intel je sa njima pokušao da se ubaci na tržište računara jeftinijih od 400 dolara, namenjenih školarcima u zemljama u razvoju. U tom trenutku, konkurenciju računarima Classmate predstavljao je model XO iz projekta „Jedan prenosivi računar za svako dete“ (One Laptop Per Child, OLPC). Intel je kasnije proširio ulogu modela iz serije Classmate, tako što su oni postali referentni modeli za izradu jeftinih računara namenjenih zemljama u razvoju.

Poslednji redizajn modela iz serije Classmate bio je u septembru 2008. godine, kada je kompanija predstavila model Convertible Classmate. Dodavanje novih procesora pružiće modelima iz serije Classmate bolje performanse na polju grafike i pri izvršavanju aplikacija. Prema informacijama iz Intela, novi procesori Atom imaju ugrađeni grafički čip koji može obrađivati grafiku u visokoj rezoluciji od 720p. Integrisani memorijski kontroler će ubrzati komunikaciju procesora sa sistemskim komponentama, što će dovesti do boljih performansi kod aplikacija.

Predstavnici Intela su saopštili da će Argentina kupiti 250.000 računara Classmate sa procesorima Pineview, a slične modele naručili su i Brazil i Turska. (M.S.)

|Search:Find More About Intel ugrađuje nove procesore Atom u Internet računare Classmate|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro